Handvatten om bedrijventerreinen en infra meer circulair te maken
Om decentrale overheden te helpen bij het verwezenlijken van meer circulariteit van bedrijventerreinen en infra, heeft CircuLaw de juridische instrumenten uitgewerkt vanuit bestaande wet- en regelgeving.
Bedrijventerreinen zijn dé plekken waar grondstoffen worden verwerkt, gebruikt, en waar ze hergebruikt kunnen worden. Infra, ook wel de Grond-, Weg- en Waterbouw-sector, is van groot belang voor bereikbaarheid en leefbaarheid, maar ook erg belastend voor het milieu. Er is voor beide thema’s veel winst te behalen op het gebied van circulariteit.
Met de juridische instrumenten vanuit bestaande wet- en regelgeving op de website van CircuLaw krijgen decentrale overheden handvatten om die circulaire transitie te realiseren.
Twee nieuwe thema’s en een zoekfunctie voor instrumenten
Voor het thema bedrijventerreinen zijn 20 instrumenten opgenomen, waarvan 15 in het omgevingsrecht en 5 privaatrechtelijk. De focus ligt op:
- het behouden van ruimte voor circulaire bedrijvigheid,
- het uit faseren van bestaande niet-circulaire bedrijven op bedrijventerreinen en
- het zo circulair mogelijk inrichten van nieuwe bedrijventerreinen.
Het thema Infra bevat 12 publiekrechtelijke en 11 privaatrechtelijke instrumenten. Deze instrumenten zijn vooral gericht op het toepassen van de Milieukostenindicator (MKI), een methode om de milieu-impact van projecten en materialen te meten.
Deze instrumenten komen voort uit de juridische verkenning voor sturende MKI in de GWW die mede in opdracht van CircuLaw is gemaakt en onderdeel is van het beleidsadvies aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Met de nieuwe zoekfunctie op het platform van CircuLaw is het gemakkelijker voor gebruikers om de instrumenten te vinden die van toepassing zijn op hun casus.
Over CircuLaw
CircuLaw is een online platform gelanceerd door de gemeente Amsterdam in samenwerking met Dark Matter Labs, Flux Partners en Metabolic. En is bedoeld om beleidsambtenaren op weg te helpen met het maken van circulair beleid en zo een circulaire economie te bevorderen. Het platform ontsluit complexe wet-en regelgeving en laat ziet hoe je deze kunt inzetten om beleid vorm te geven. Elke gemeente kan hier gebruik van maken. Het platform sluit aan bij het Nationaal Programma Circulaire Economie 2023-2030 (NPCE) van het Rijk. Meer informatie of contact? Stuur een mailtje naar: info@circulaw.nl