NIEUWSOVERZICHT < DELEN >
X

Deel dit artikel!

Floriade Expo 2022 toont de route naar groene, en gezonde steden

Volgend jaar worden in Almere de deuren van de grote wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 geopend. Als vanouds is de Floriade een feest van de sierbloemen exportteelt. Dit keer willen de organisatoren ook laten zien dat de sector een belangrijke bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van een gebouwde omgeving die groen, gezond en duurzaam is.

Het Floriadecomplex, bron: floriade.com

In de grond van de Floriade Expo 2022 zijn in het afgelopen najaar zo’n 30.000 bloembollen gepoot. Volgend jaar april zullen de kleuren en de geuren van deze bloembollen de opening van de wereldtuinbouwtentoonstelling feestelijk omlijsten. Maar de Floriade Expo 2022 is veel meer dan een demonstratie van het paradepaardje van de Nederlandse tuinbouwexport. ‘Growing Green Cities’ is het hoofdthema van de tentoonstelling. Daarmee wil de organisatie van de Floriade laten zien dat de tuinbouw een bijdrage kan bieden aan de oplossingen voor de grote milieu- en klimaatvraagstukken van deze tijd. De tuinbouw (in samenwerking met andere sectoren van de landbouw en met de bosbouw) helpt de steden om groener, duurzamer en gezonder te worden.

Al jarenlang is Almere bezig met de voorbereidingen van dit grootse evenement dat om de 10 jaar wordt gehouden. De Floriade Expo 2022 is bezig met de laatste voorbereidingen om volgend jaar de deuren op te zetten voor 400 nationale en internationale organisaties en duizenden bezoekers. Op dit moment krijgt Almere zelf een facelift. Vanaf het treinstation loopt de bezoeker van de Floriade als het ware over een groene loper naar het Floriade-park. De gebouwen op de route naar het park krijgen groene gevels en daken. De stadsparken worden verrijkt met nieuwe aanplanting. Via een van de vele nieuwe bruggen over het Weerwater bereikt de bezoeker het 60 hectare grote Floriade-park.

De gebouwen in het park zijn ontworpen op basis van principes als circulariteit, biobased bouwen, CO2-reductie, klimaatadaptie en natuurinclusief bouwen. Een showcase van het nieuwe, duurzame bouwen is het paviljoen van de rijksoverheid, het Dutch Innovation Experience. Het winnende consortium, waarvan de Noorderenggroep als ontwikkelaar optreedt, gebruikt ‘HoutKern Bouwmethode’ als basis van het biobased en circulaire bouwconcept. De houten modules kunnen zowel in de woningbouw als in de utiliteitsbouw worden toegepast. Na afloop van de Floriade Expo kan de DI-X worden ingezet als reizend natuurpaviljoen.
Ook de andere paviljoens staan in het teken van duurzaam bouwen, zoals het Growing Paviljon. Dit bijzondere gebouw dankt zijn naam aan de bouwmaterialen die afkomstig uit de tuin- en landbouw. Het gaat om gekweekte materialen zoals onder andere olifantsgras, lisdodde, hennep, jute en mycelium.

Growing Paviljon, bron: floriade.com

De doelstelling van de Floriade om met deze Expo een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de stad beperkt zich niet tot de duur van de tentoonstelling. Als in oktober 2022 de Floriade de deuren sluit, wordt het terrein doorontwikkeld tot een groene en gezonde stadswijk, die de naam ‘Hortus’ (de Latijnse naam voor ‘tuin’) krijgt. Het Arboretum, de bomentuin die volgende jaar de groenstructuur van de Floriade Expo vormt, zal ook invulling geven aan de groene grondslag van de nieuwe Almeerse stadswijk.

De Floriade Expo 2022 wordt gehouden van 14 april tot 9 oktober.
> Meer info: floriade.com

 

 

 

 

 

Aeres University, bron: floriade.com