Conferentie

Milieudata van installaties in de NMD
Nut en Noodzaak

6 maart 2025

Milieudata van installaties in de NMD

Nut en noodzaak

Datum: Donderdag 6 maart 2025, 9:30 – 12:30 uur met aansluitend een lunch
Locatie: Het Bouwhuis, Zoetermeer

De noodzaak van milieudata is urgenter dan ooit. Betrouwbare en gedetailleerde gegevens zijn essentieel om de milieu-impact van gebouwonderdelen inzichtelijk te maken. Dan kunnen weloverwogen keuzes gemaakt worden bij het berekenen van de milieuprestaties van een bouwwerk. Veel informatie is vastgelegd in de Nationale Milieudatabase. Maar er zijn ook productgroepen die ondervertegenwoordigd zijn met milieuverklaringen, waaronder installaties.

Kom naar de Conferentie Milieudata van installaties in de NMD - Nut en Noodzaak en wissel kennis en ervaringen uit met de industrie en gebruikers over milieuprestaties van installaties! 

Programma

NMD organiseert deze conferentie in samenwerking met Techniek Nederland, FME, Dutch Green Building Council, Greenworks en RVO over het nut en de noodzaak om milieudata van installaties vast te leggen in de Nationale Milieudatabase. De exacte invulling van sprekers en onderwerpen wordt hier op de website gecommuniceerd.

09.30 uur Ontvangst
10.00 uur

Plenair programma met presentaties en interactie met de aanwezigen: 

  • Welkom door dagvoorzitter Yvette Watson
  • Coen van de Sande, Directeur NVKL – Introductie over het nut en de noodzaak van milieudata
  • Gerhard Hospers, manager Greenworks – Wat is het belang van LCA’s voor de industrie? Welke ontwikkelingen zijn er op het gebied van CSRD en materiaaldata van leveranciers? Wat is de rol van milieuverklaringen bij inkoop?
  • Baris Can Düzgün, adviseur duurzaamheid BAM – Welke rol spelen milieudata in projecten, in de MPG en als organisatie om CO2-doelen te halen? Baris deelt zijn visie.
  • John Drissen en Jeannette Levels van de Nationale Milieudatabase delen de resultaten tot nu toe van milieuverklaringen van installaties en welke stappen in 2025 worden gezet door de NMD.
  • Dirk Breedveld, ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, schetst de ontwikkelingen rondom regelgeving vanuit Europa voor installaties in de bouw: de CPR, ESPR en DPP. Wat zijn de verwachtingen op welke termijn?
  • Atze Boerstra, Professor of Building Services Innovation TU Delft deelt het brede perspectief over installaties in gebouwen en de rol van circulariteit daarbij. Hoe kan de Routekaart Circulaire Klimaatinstallaties hier invulling aan geven?
  • Panelgesprek over praktijkcases – Vertegenwoordigers van Walraven en Atlantic Groupe delen hun ervaringen over het vastleggen van een milieuverklaring in de NMD. 
  • Jan-Willem Groot, directeur NMD – Afsluitend woord over de acties naar aanleiding van deze conferentie.
11.30 uur Pauze
11.45 uur

Deelsessies, keuze uit drie onderwerpen:

  1. Lessen uit de praktijk 
    Organisaties die al een milieuverklaring voor categorie 1 en 2 data hebben vastgelegd in de Nationale Milieudatabase vertellen over hun ervaringen. Hoe ziet zo’n traject eruit? Wat hebben zij in de praktijk geleerd?
  2. Rekenen met categorie 3-data
    Hoe zorgen we voor een zo volledig mogelijke set aan generieke data? Wat is de NMD-aanpak? Hoe worden categorie 3-verklaringen voor installaties opgesteld?
  3. Routekaart Circulaire Klimaatinstallaties
    Deelnemers hebben de kans om feedback te geven en aanvullingen te doen op de Routekaart en voorstellen te doen voor samenwerking.
12.30 uur Netwerklunch

 

Aanmelden

Meld u snel aan, er is een maximum capaciteit van de zaal.                                                                                      Mogelijk komt u op een wachtlijst terecht, dan informeren wij u uiteraard. 

Aanmelden voor de conferentie