Smits Rolluiken en Zonwering (AVZ-Group) 

We spraken voor dit artikel met Duurzaamheidsmanager Lindsay Wevers en Manager Innovatie Wil Heijmans. Duurzaamheid is een onderwerp waar zij beiden dagelijks mee bezig zijn.

AVZ-Group is een groep van gespecialiseerde bedrijven in ontwikkeling, productie en levering van buitenzonwering, rolluiken, terrasoverkappingen en horren. De groep bestaat uit vier bedrijven en is actief in 30 landen. Duurzaamheid is één van de strategische pijlers. AVZ-Group zet in op de verduurzaming van haar eigen bedrijfsvoering én van haar producten. Het maken van levenscyclusanalyses speelt daarin een belangrijke rol. LCA’s bieden veel inzicht in de totale milieu-impact van haar producten. Inmiddels staat het hele portfolio zonwering met categorie 1-data in de Nationale Milieudatabase.

We spraken voor dit artikel met Duurzaamheidsmanager Lindsay Wevers en Manager Innovatie Wil Heijmans. Duurzaamheid is een onderwerp waar zij beiden dagelijks mee bezig zijn.

Lindsay: “Duurzaamheid staat bij ons hoog op de agenda. We willen onze CO2-footprint zo veel mogelijk verkleinen. Dit doen we onder andere aan de hand van de CO2-Prestatieladder. We zijn gecertificeerd voor niveau 3.”

“Zonwering draagt van zichzelf al bij aan verduurzaming van woningen en gebouwen”, vertelt Wil. “Door het juist toepassen hiervan kun je de warmte buitenhouden in de zomer, maar ook de warmte binnenhouden in de winter. Tegelijkertijd kijken we hoe we die producten qua materialen ook zo duurzaam mogelijk kunnen maken.”

Duurzaamheidsmanager

Lindsay Wevers

Inzicht via LCA’s

Door levenscyclusanalyses krijgt AVZ-Group concreet inzicht, wat helpt bij het steeds verder verduurzamen van haar producten.

Lindsay: “Een LCA biedt inzicht in wat de milieu-impact is van het product, uitgedrukt in milieukosten. Dat maakt de data betrouwbaar en vergelijkbaar. Zo waren we verrast over de bijdrage van sommige productgroepen. Dat brengt intern de discussie op gang; is een bepaald onderdeel of materiaal noodzakelijk of kan het anders?”

“Het is een proces waar we volop in zitten”, vertelt Wil. “Enkele voorbeelden zijn een andere oppervlaktebehandeling van de lagerpen, het verminderen van het aantal bevestigingsmaterialen en het reduceren van het gewicht van onze aluminium producten.”

“Onze producten moeten weer en wind kunnen doorstaan. Dit maakt dat het aanpassen van werkprocessen weloverwogen en met beleid wordt gedaan. Om de kwaliteit van onze producten te kunnen blijven waarborgen.”

SolidScreen XS Solar 7016
Uitvalscherm Vista Elegance

Informatie boven tafel krijgen

Lindsay: “Een ander doel van het maken van de LCA’s is de opname in de Nationale Milieudatabase. Deze informatie kunnen externe stakeholders gebruiken in het ontwerpen en het berekenen van de milieu-impact van gebouwen.”

AVZ-Group heeft een tool aangeschaft om zelfstandig LCA’s te maken, om zelf inzicht te krijgen en (kosten) te reduceren. De LCA’s worden uiteraard getoetst door onafhankelijke deskundigen om de uitkomsten te borgen.

“De complexiteit in het proces zit vooral in het verkrijgen van alle informatie van toeleveranciers. Als onze producten bepaalde onderdelen bevatten, moeten wij weten waar die onderdelen precies van zijn gemaakt. Het is soms best een zoektocht en een puzzel om de juiste informatie te verkrijgen. Al merken we ook dat het steeds normaler wordt dat we dit soort informatie van elkaar verwachten te delen.”

CAT 1-data

AVZ-Group is trots dat zij nu met al haar screens, rolluiken, uitvalschermen en markisolettes onder categorie 1-data in de Nationale Milieudatabase staat. “Hiermee zijn we de eerste in onze branche.

Deze categorie heeft de hoogste betrouwbaarheid, omdat de data op productniveau is geanalyseerd in plaats van op categorieniveau. Zo worden de milieuprestaties van verschillende bouwwerken beter vergelijkbaar met elkaar.”

Meer informatie over AVZ Group

Screens AVZ group

Categorie 1,2 & 3, hoe zat het ook alweer?

In de Nationale Milieudatabase worden de milieudata van bouwproducten verzameld. Die data beschrijven voor elke levensfase van het product welk effect het bouwproduct heeft op de uitputting van grondstoffen en welke toxische emissies vrijkomen. De database is de centrale gegevensbron voor rekeninstrumenten waarmee de milieuprestaties van bouwwerken worden bepaald. In de Nationale Milieudatabase onderscheiden we drie categorieën milieuverklaringen van producten. 

Categorie 1

Dit zijn getoetste, merkgebonden data. Ze zijn eigendom van de fabrikant.

Categorie 2

Dit zijn getoetste, branche/sectorgebonden data. Ze zijn eigendom van de branche.

Categorie 3

Dit zijn ongetoetste, generieke data, opgesteld door LCA-experts. Deze categorie 3-data vormen een terugvaloptie voor als er nog geen kaarten van dit product bestaan. Deze data zijn minder scherp, daarom zit er een ophoogfactor op van 30%.

Om de Nationale Milieudatabase te vullen met zoveel mogelijk categorie 1 en 2-data, stimuleren we producenten en fabrikanten van bouwmaterialen bij het aanleveren van deze data. Dit doen wij met een regeling waarmee u €2.500 vergoed kan krijgen voor het laten maken van een LCA.