Duurzaamheid is al jarenlang een vast onderdeel van de productontwikkeling bij familiebedrijf Berkvens Deursystemen. Volgens Pieter Fritz, duurzaamheidsmanager bij Berkvens, is het “gewoon gezond verstand gebruiken” om de beste producten te maken. Levenscyclusanalyses (LCA’s) spelen daarbij een centrale rol. Deze analyses verschaffen inzicht in kansen voor verdere verduurzaming. En met dit inzicht in handen is de stap naar opname in de Nationale Milieudatabase snel gezet. “Ons doel is om volgend jaar meer dan 70% van ons productportfolio in de NMD te hebben staan.”

Berkvens is een bedrijf met meer dan 90 jaar ervaring, waar inmiddels ook de vierde generatie van de familie actief betrokken is bij de bedrijfsvoering. Met bijna 500 medewerkers aan boord worden jaarlijks zo’n miljoen deuren en kozijnen, voornamelijk voor de woningbouw, geproduceerd. De rol van deuren is door de jaren heen sterk veranderd: van functionele objecten zijn deuren uitgegroeid tot een integraal onderdeel van het interieurontwerp, waarbij esthetiek, akoestische eigenschappen, brandwerendheid en zelfs kogelwerendheid steeds belangrijker zijn geworden.

Berkvens Deursystemen

Pieter Fritz

Innovatie en duurzaam maatwerk

Het is een van de aspecten waar Berkvens continu op innoveert, vertelt Pieter. “Naast functionaliteit speelt tegenwoordig ook esthetica een rol. Daardoor krijg je een andere samenstelling van het product. Met meer glas, lijnfresingen en ook verdiepingshoge deurmodellen. We hebben ons productieproces hierop aangepast, zodat ‘mass customization’ mogelijk is. Op deze manier kunnen we slim blijven produceren en tegelijkertijd maatwerk leveren.”

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Duurzaamheid is altijd een kernwaarde geweest in het ontwerp- en ontwikkelproces van Berkvens. “Lang was het geen specifiek speerpunt, maar gewoon iets dat je als familiebedrijf doet”, vertelt Pieter. “Als onderdeel van je verantwoordelijkheid naar toekomstige generaties én omdat je simpelweg een goed product wilt leveren. We waren bijvoorbeeld de eerste binnendeurenproducent die met FSC hout aan de slag ging om de tropische bossen te sparen. Later ontwikkelde dit verder door naar andere materialen met nog minder milieu-impact.”

Concreet duurzaamheidsbeleid

Toen Berkvens rond 2018 besloot dat duurzaamheid een integraal onderdeel moest worden van de organisatie en de bedrijfsvoering, werd een functie vrijgemaakt die Pieter tot de dag van vandaag nog steeds vervult. “Er werd een strategie en beleid ontwikkeld om in de hele keten te verduurzamen. Daar werden duidelijke doelen aan gehangen, zoals het gebruik van 50% hergebruikte of biobased materialen en een CO2-reductie van 50% in de gehele waardeketen richting 2030.

Onderbouwd inzicht met LCA’s

LCA’s helpen Berkvens gericht te verbeteren. Ze maken bijvoorbeeld inzichtelijk dat de grootste milieubelasting bij deuren niet van verf of lijm komt, maar van dek- en spaanplaten en MDF. Dit inzicht leidde tot gerichtere interne verbetertrajecten. 

“Zo onderzoeken we bijvoorbeeld wat de impact is van een grotere focus op hernieuwbare materialen, welke alternatieven beschikbaar zijn voor de toevoegingen die nodig zijn voor brandwerendheid, en welke milieueffecten we kunnen bereiken door onze verpakkingsmethoden te veranderen.”

Duurzaamheid roadmap Berkvens

De kracht van cijfers

“Een mooi voorbeeld van de kracht van cijfers is ons materiaalgebruik. Oorspronkelijk verpakten we onze deuren altijd in plastic, maar vanuit duurzaamheidsoverwegingen wilden we overstappen op karton. Echter, om deuren veilig te vervoeren, zou er zoveel karton nodig zijn dat het gebruik daarvan tot meer CO2-uitstoot zou leiden dan plastic.”

“We blijven daarom gebruik maken van plastic, maar hebben dit omgezet naar een mono-stroom, zodat het gegarandeerd gerecycled kan worden. Alle onderdelen van onze verpakkingen, zoals stickers en bedrukkingen, zijn nu van hetzelfde type plastic. Daarnaast richten we ons op het minimaliseren van de verpakking en maken we zoveel mogelijk gebruik van gerecycled materiaal. Bij de aanschaf van onze nieuwe verpakkingsmachine waren dat ook mede de vereisten, dus ons verpakkingsproces is erop aangepast.”

Met CAT 1-data in de NMD

LCA’s zijn voor Berkvens nooit bedoeld geweest als een middel om te laten zien hoe goed producten scoren op duurzaamheid. Echter, de vraag naar concrete data vanuit de markt nam toe, wat ertoe leidde dat steeds meer producten van Berkvens met categorie 1-data in de Nationale Milieudatabase worden opgenomen.

“Wij vinden het belangrijk dat dit branchebreed gebeurt. Allereerst kan inzicht in milieudata enorm helpen bij het maken van de juiste keuzes. De weg naar duurzaamheid is soms anders dan je zou verwachten, en data geven je daarvoor concrete handvatten.”

“Ten tweede geven categorie 1-data de meest nauwkeurige berekeningen richting een MPG (MilieuPrestatie Gebouwen). Als we gezamenlijk in de branche stappen willen zetten naar een duurzamere bouwsector, is het essentieel dit zo transparant en vergelijkbaar mogelijk te doen.”

“Daarom beperken we ons niet tot één of twee duurzame producten, maar nemen we ons hele assortiment op. Volgend jaar willen we meer dan 70% van onze producten in de Nationale Milieudatabase hebben staan, wat neerkomt op zo’n 100 productkaarten. Het zou heel mooi zijn als iedereen dat zou doen.”

Meer informatie over Berkvens

Berkvens Deursystemen