Orcon HRC en OptiAir balansventilatie

Sinds januari 2024 staan twee balansventilatiesystemen met warmte en koude terugwinning van het merk Orcon met categorie 1-data in de NMD.

Sinds januari 2024 staan twee balansventilatiesystemen met warmte en koude terugwinning van het merk Orcon met categorie 1-data in de NMD. We spraken erover met Madelon Voorhoeve, voorheen directeur van Orcon, nu duurzaamheidsambassadeur voor het bedrijf. “Wij ontwikkelen en assembleren alle producten zelf, in samenwerking met lokale bedrijven. We hebben daardoor veel invloed op de materiaalkeuzes, het assemblageproces en de logistiek. Dat komt nu ook tot uitdrukking in de milieukosten. Onze producten hebben een zeer lage voetafdruk.”

Met roots in de jaren ’70 groeide Orcon de afgelopen decennia van een familiebedrijf uit naar een grote landelijke speler op het gebied van ventilatie en warmtepompen. Onder de groepsnaam Groupe Atlantic Nederland, zet Orcon nu samen met de merken Atlantic en Fujitsu fors in op de energietransitie en verdere verduurzaming.

“De laatste 20 jaar hebben we daarbij een specifieke focus ontwikkeld op woningbouw, waarbij we heel dicht op de klant en de eindgebruiker zitten. Kregen we vanuit de markt de feedback dat de bewoner de ventilatie vaak op stand 1 liet staan, dan zorgden wij dat er standaard een vochtsensor in het systeem kwam. Zodat het ventilatiesysteem automatisch harder gaat werken als dat nodig is. Later kwamen hier CO2-luchtkwaliteitssensoren bij.”

Bijzonder aan Orcon is dat de lokale productie en assemblage al sinds jaar en dag worden gerealiseerd door medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Daar zijn we heel trots op.”

Orcon

Madelon Voorhoeve

Van mechanisch naar balans

In de beginjaren draaide het bij het ventileren van woningen vooral om mechanische ventilatie. Nu ligt de focus in de branche veel meer op balansventilatie. “Met balansventilatie wordt de warmte en koelte uit het huis niet meer met de lucht naar buiten uitgestoten, maar gebruikt om verse lucht van buiten weer te verwarmen of te verkoelen. Dat is duurzamer én het is comfortabeler, want het binnenklimaat blijft perfect in balans.”

Nederland koploper

Madelon vertelt dat we hierin in Nederland koploper zijn. “We merken dat we in Europa vooroplopen met de prijs-kwaliteitverhouding van onze Nederlandse ventilatieproducten. We zijn er in Nederland al zo lang mee bezig. Ventilatie is al heel lang verplicht in het Bouwbesluit. We hebben daar natuurlijk ook het klimaat voor. In landen als Frankrijk, Spanje en Italië is dat anders. Daardoor is er een duidelijk verschil tussen Nederland en andere landen: in kennis over balansventilatie, de materiaalkeuzes die we maken en de doorontwikkeling van onze producten.”

Verrassende MKI

Orcon zoekt continu naar manieren om het productieproces te verbeteren en te verduurzamen. Mede daarom besloot het bedrijf van twee producten een LCA te laten maken. Het Orcon HRC balansventilatiesysteem met WTW en het Orcon HRC OptiAir balansventilatiesysteem met WTW.

“Het was een mooie uitdaging om al die data te verzamelen. Vooral om ze op te halen bij onze toeleveranciers. We zijn er een half jaar mee bezig geweest. Met de LCA op zak konden we ook naar de NMD en de uiteindelijke MKI-score heeft laten zien wat we al wisten: de producten hebben een zeer lage voetafdruk. Het zijn concreet scores van €20,60 en €24,27 bij een levensduur van 17 jaar. Dat is een fantastisch resultaat.”

Korte logistieke lijnen, nauwelijks verpakkingen

Orcon weet waar die goede score vandaan komt. “We streven ernaar om zoveel mogelijk recyclebare materialen te gebruiken, hebben de toepassing van staal geminimaliseerd tot daar waar het moet en werken door onze lokale productie in Nederland met korte logistieke routes.”

“We gebruiken ook nauwelijks verpakkingsmateriaal. De hele assemblagelijn kent zo min mogelijk verpakkingen. Alle schroefjes, plakbanden, stickertjes worden aangeleverd in bakjes, die weer retour gaan naar de toeleverancier. En de producten die naar de klant gaan worden verpakt in bruine kartonnen dozen zonder bedrukking, die makkelijk te recyclen zijn.”

Orcon assemblagelijn

Oog voor details

“Ambities hebben we zeker ook nog,” vertelt Madelon. “De voorplaat is nu van plexiglas. Dat is al veel beter dan plaatstaal, maar een materiaal als bamboe zou nog beter zijn, want bamboe neemt tijdens de groei CO2 op. Verder kijken we ook naar de details. De foams, de verpakking, de plakbanden. Een van die foams is nu bijvoorbeeld biobased. Het betreft een klein onderdeel, maar juist ook die details, daar zijn we ook mee aan de slag.”

Inzicht krijgen en geven

Madelon raadt het iedere producent aan om een LCA te laten maken. “De bouw is verantwoordelijk voor 40% van de CO2-uitstoot in Nederland. Het is belangrijk dat we allemaal meer inzicht krijgen én geven in de duurzaamheid van onze producten. Zodat we het steeds beter kunnen doen.”

Vergoedingsregeling Witte Vlekken

Orcon maakte gebruik van de vergoedingsregeling Witte Vlekken van de NMD. “Dat hielp wel, al hadden we het zonder Witte Vlekken ook gedaan. Maar ik kan me voorstellen dat het voor andere bedrijven iets is dat ze over de streep kan trekken.”

“Ik kan alleen maar zeggen: het is het waard om een LCA te laten maken vanwege het inzicht dat je krijgt in wat er nog beter kan. En opname in de NMD maakt dat breder bekend in de markt. Hoe meer voorbeelden erin staan en hoe meer bewijs van de lagere CO2-impact, hoe beter het wordt.”

Meer informatie over Orcon

HRC EcoMaxMaxComfort