NMD uitgebreid met productkaarten van GF Piping Systems Nederland

Het ‘Witte Vlekkenproject Installaties’ heeft een aantal nieuwe productkaarten opgeleverd. Drie nieuwe productkaarten komen van GF Piping Systems Nederland, de Nederlandse tak van het wereldconcern GF Piping Systems. Het Zwitserse bedrijf produceert kunststof leidingsystemen voor het transport van vloeistoffen en gas in onder andere gebouwen. Leo Stravers houdt zich bezig met de toepassing van GF Piping Systems-producten in gebouwen en legt uit waarom GF Piping Systems Nederland in het Witte-Vlekkenproject is gestapt.

maandag 19 juni 2023

Waarvoor worden deze producten gebruikt?

"Het voorgeïsoleerde COOL-FIT leidingsysteem is specifiek ontwikkeld om koelwater in klimaatinstallaties te transporteren.  COOL-FIT wordt gebruikt in industriële processen, datacenters, utiliteit, ziekenhuizen en gestapelde woningbouw. COOL-FIT 2.0 is voor gebruik binnen leverbaar in de maten d.32 tot en met d.140. COOL-FIT 4.0 is leverbaar in de maten d.32 tot en met d.450 en kan ook buiten op daken of ondergronds worden toegepast.  COOL-FIT 4.0 is geschikt voor medium temperaturen van  -50 tot en met +60 graden, waardoor deze ook geschikt zijn voor toepassing in de koudetechniek. De lichtgewicht kunststof vlinderklep 565 is specifiek ontwikkeld voor watergerelateerde applicaties waar andere vlinderkleppen problemen hebben met corrosie. Deze klep heeft al de Duitse DVGW goedkeur voor toepassing in drinkwaterinstallaties. De aanvraag voor het KIWA WATERMARK is reeds opgestart. "

Welke GF Piping Systems -producten zijn aangemeld voor het Witte Vlekkenproject? 

“Het gaat om de voorgeïsoleerde kunststof leidingsystemen COOL-FIT 2.0 en COOL-FIT 4.0, in zowel de standaarduitvoering als in de F-uitvoering(COOL-FIT 4.0 de diameters d.160 en d.225). De F versie is de uitvoering (leverbaar tot en met diameter d.225) met een buitenmantel die gemaakt wordt van een gerecyclede kunststof, brandklasse B-s2,d0 volgens EN 13501", legt Leo Stravers uit. "Beide COOL-FIT systemen zijn geschikt voor HVAC installaties. Daarnaast is er ook een productkaart ontwikkeld voor de kunststof vlinderklep type 565  als alternatief voor stalen vlinderkleppen.  

Uit welke materialen bestaan deze producten?

"Het COOL-FIT systeem bestaat uit een mediumbuis van PE, een isolatielaag van hardschuim en een harde buitenmantel van de HDPE. In vergelijking met COOL-FIT 2.0 is de isolatielaag bij COOL-FIT 4.0 dikker, namelijk 40 mm. "

Leo Stravers vervolgt: "De vlinderklepbehuizing van de 565 is glasvezelversterkt polyamide (PA6-60) en het klepblad is van PVDF met glasvezelversterkt polyamide (PA6-60). Dit maakt de vlinderklep niet alleen heel sterk en corrosiebestendig, maar ook 60% lichter dan een vergelijkbare vlinderklep uit metaal."

Welke kenmerken zijn van belang voor de milieuscore van de producten?

 “Het COOL-FIT systeem moet je vergelijken met leidingsystemen die traditioneel in Nederland worden gebruikt. Leidingsystemen in gebouwen en in de industrie zijn doorgaans van staal. In de productiefase ontstaat al een duidelijk verschil in milieukwaliteit. De CO2-voetafdruk van een kunststof leiding is aanzienlijk beter dan die van metaal. Daarnaast is kunststof ook veel lichter van gewicht, waardoor het installeren van deze buizen veel makkelijker gaat dan met metalen leidingsystemen en er minder materieel nodig is zoals hijsinstallaties. Bovendien gaat het installeren van een kunststof voorgeïsoleerd leidingsysteem veel sneller dan een metalen leidingsysteem dat na-geïsoleerd moet worden. Dit levert een enorme besparing aan arbeidstijd, en dus kosten op. Een belangrijk verschil ontstaat in de gebruik- en onderhoudsfase. Het kunststof leidingsysteem is vrij van corrosie en condensatie. Bovendien blijven de buizen van binnen glad. Het onderhoud is daardoor beperkt. We gaan uit van een technische levensduur van minimaal 25 jaar, maar in de praktijk zal dat langer zijn en kan je de buizen na 25 jaar hoogwaardig hergebruiken.”

Het COOL-FIT 2.0 leidingsysteem is een corrosie- en condensatievrije oplossing voor gekoeld water en is ontworpen voor een grote diversiteit aan toepassingen in gebouwen.
Het COOL-FIT 4.0 leidingsysteem is ontwikkeld voor gebruik in commerciële en industriële koelsystemen.

Wat is de reden geweest om de producten in de NMD op te nemen en aan te melden bij het Witte Vlekkenprojecten?

“Duurzaamheid is bij GF Piping Systems de logische uitkomst van de bedrijfscultuur”, zegt Leo Stravers. “Het bedrijf heeft altijd naar innovatieve oplossingen gezocht voor vraagstukken rond het transport van vloeistoffen en gas. Al in 1802 aan het begin van het industriële tijdperk begon GF met het vervaardigen van gietijzeren fittingen. In de jaren ’60 van de vorige eeuw hebben we de innovatieve overstap gemaakt naar leidingen, fittingen en afsluiters uit kunststof. In deze tijd is het vanzelfsprekend dat we op zoek gaan naar oplossingen die duurzaam zijn. Wij zijn ervan overtuigd dat we met deze systemen een duurzaam verschil maken en dan is het logisch om de producten in de NMD op te nemen. Onze klanten kunnen dan voor hun eigen projecten zelf vaststellen wat het verschil is.

Hoe is het Witte Vlekken-project voor GF verlopen en hoe gaan jullie verder?

 “Voor GF Piping Systems Nederland was het proces niet zo heel erg lastig, want wij hadden al internationale EPD’s ontwikkeld. Deze zijn op onze site te vinden. We hebben aan LBP|SIGHT gevraagd om op basis van onze LCA’s en EPD’s productkaarten voor de NMD te ontwikkelen. Inmiddels is dit afgerond. Maar dat betekent niet dat we klaar zijn. Niet alleen zullen we bekijken of er nog meer producten in de NMD moeten worden opgenomen, maar we gaan ook verder met de duurzaamheid van de producten zelf. Hergebruik en recycling is een belangrijk aandachtsveld. In het verlengde daarvan zullen we nadenken over ‘piping-as-a-service’. Gezien de lange technische levensduur van de GF Piping Systems-producten kan het voor ons een interessante optie zijn die de duurzaamheid ten goede komt. Graag gaan we gekoppeld aan dit onderwerp de discussie met marktpartijen aan." 

Meer info:

georgfischer.nl