NMD ondertekent Bestuursakkoord op digiGO D-Day

Dit akkoord markeert een gezamenlijke stap vooruit in de digitalisering en verduurzaming van de sector. De Nationale Milieudatabase (NMD) speelt hierin een belangrijke rol door milieudata beschikbaar te stellen die cruciaal is voor het behalen van de duurzaamheidsdoelen.

donderdag 17 oktober 2024

NMD ondertekent Bestuursakkoord op digiGO D-Day

Op 16 oktober 2024 stond de digiGO D-Day in het teken van samenwerking en vooruitgang in de bouwsector. Een belangrijk moment tijdens deze dag was de ondertekening van het Bestuursakkoord Digitale Gebouwde Omgeving 2027, een initiatief waarbij 40 toonaangevende partijen uit de sector zich committeerden aan het standaardiseren en uitwisselen van data. Dit akkoord markeert een gezamenlijke stap richting digitalisering en verduurzaming van de sector, met de Nationale Milieudatabase (NMD) als één van de ondertekenaars.

Milieuprestatie en milieudata

Met het Bestuursakkoord wordt ingezet op uniforme en betrouwbare data-uitwisseling in processen zoals ontwerpen, vergunnen, bouwen en beheren. Door milieuprestatiedata van bouwmaterialen te verstrekken, ondersteunt de NMD de sector bij het maken van milieubewuste keuzes. Deze data zijn essentieel voor bedrijven die willen voldoen aan de duurzaamheids- en circulariteitseisen van de toekomst.

De samenwerking tussen de NMD en digiGO richt zich op het versterken van de ontwikkeling naar een duurzamere toekomst. Dit wordt mede bereikt door middel van het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO), waarin éénduidige standaarden centraal staan. Het Bestuursakkoord is dan ook geen papieren tijger; direct na ondertekening worden ruim 20 concrete maatregelen in gang gezet. Deze ‘digiDeals’ zijn implementatieprojecten die de invoering van beleidsmaatregelen tastbaar maken door duidelijke stappen, rollen en financiering vast te leggen.

Belangrijke stappen voor de toekomst

De ondertekening van het Bestuursakkoord om 16:15 was een symbolisch en officieel moment, waarbij de NMD samen met andere organisaties haar inzet voor een digitale en duurzame toekomst bevestigde. Partijen als Rijkswaterstaat, Bouwend Nederland, en vele anderen verbinden zich hiermee aan de gezamenlijke ambitie om door digitalisering, data-uitwisseling, en duurzaamheid de productiviteit en efficiëntie in de keten te verhogen. Het akkoord draagt bij aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen, zoals de woningbouwopgave, de energietransitie en de omslag naar een circulaire bouwketen.

Toekomstige samenwerking

De plannen van digiGO en de NMD zijn gericht op de lange termijn. Door samen te werken aan de integratie van milieudata in digitale systemen, kunnen bouwbedrijven efficiënter en duurzamer bouwen. De digiGO D-Day fungeert hierbij als belangrijke mijlpaal, waarbij het Bestuursakkoord een stevig fundament legt voor verdere samenwerking en innovatie. Doel is brede adoptie van digitalisering in de gehele sector, waarbij grote én MKB-bedrijven de standaarden gaan implementeren op basis van het DSGO-afsprakenstelsel.

Dit akkoord is slechts het begin; de komende jaren zullen er tal van concrete cases en goede voorbeelden worden uitgerold, zodat digitalisering voor én door de hele sector werkelijkheid wordt.

Over digiGO

DigiGO is het platform voor digitaal samenwerken in de gebouwde omgeving. Het verbindt professionals in de ontwerp-, bouw-, en technieksector en werkt samen met hen aan versnelde digitalisering van de sector.