Nieuwe samenwerkings-overeenkomst tussen het Rijk en Stichting Nationale Milieudatabase ondertekend

donderdag 30 januari 2025

Op 30 januari ondertekenden Chris Kuijpers, directeur-generaal Volkshuisvesting en Bouwen en Jan-Willem Groot, directeur-bestuurder van Stichting Nationale Milieudatabase (NMD), de nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen het Rijk en de stichting. 

Naar aanleiding hiervan stelden we Jan-Willem Groot enkele vragen.  

1. Wat was de aanleiding voor het vernieuwen van de samenwerkingsovereenkomst tussen het Rijk en Stichting Nationale Milieudatabase?

Om de beleidsdoelen van het Rijk op het gebied van circulaire economie en klimaat ook in de toekomst te kunnen realiseren, is een structurele en beter passende samenwerkings- en financieringsconstructie met Stichting NMD nodig. Daarvoor is de rolverdeling tussen betrokken partijen verduidelijkt en de governance van stichting NMD aangepast.

2. Wat zijn de belangrijkste veranderingen in de samenwerkingsovereenkomst?

Nieuw is dat we een meerjarige samenwerking met elkaar afspreken. Dit biedt continuïteit en zekerheid aan stichting NMD. De overgang naar de nieuwe financieringsconstructie, governance en samenwerkingsafspraken heeft geen inhoudelijke gevolgen en is beleidsneutraal. De aanpassing van de financieringsconstructie en samenwerking met stichting NMD is vooral een financieel-juridisch traject. 

  • Op grond van de Aanbestedingswet is de zeggenschap van het Rijk over de door haar beschikbaar gestelde financiële middelen nu beter geborgd, evenals het toezicht op de besteding daarvan.
  • Het Rijk behoudt als aanbestedende dienst invloed op strategische en belangrijke beslissingen van de Stichting NMD.

3. Hoe draagt deze overeenkomst bij aan de bredere duurzaamheidsdoelstellingen van Nederland, zoals bijvoorbeeld de circulaire economie in 2050?

Het beleidsmatige en politieke belang van de Bepalingsmethode en de database is de afgelopen jaren sterk toegenomen mede door Europese ontwikkelingen zoals de CPR (Construction Products Regulation), EPBD IV (Energy Performance of Buildings Directive IV) en Whole Life Carbon.

De Bepalingsmethode sluit aan op deze ontwikkelingen en het belang van de database groeit. Dankzij de grotere beschikbaarheid van milieudata kunnen partijen in de bouw- en infrasector duurzamer bouwen, wat bijdraagt aan een verbeterde milieuprestatie.

Met deze overeenkomst is voorzien in een structurele vorm van financiering en is de continuïteit van de samenwerking geborgd. Daarmee wordt een belangrijke basis gelegd voor het behalen van de bredere duurzaamheidsdoelstellingen van Nederland.

Lees ook het artikel: nieuwe samenwerkingsafspraken tussen Rijk en Stichting Nationale Milieudatabase