Nieuwe samenwerkingsafspraken Rijk en stichting Nationale Milieudatabase
Vanaf 1 januari 2025 krijgt de samenwerking tussen het Rijk en de stichting Nationale Milieudatabase (NMD) een nieuwe vorm. Dit is nodig om de werkzaamheden van de stichting NMD en de financiering daarvan door het Rijk op de langere termijn te kunnen voortzetten. Hiervoor worden de financieringsvorm en de governance aangepast. De inhoudelijke taken van de stichting NMD blijven onveranderd.
Stichting NMD
De stichting NMD beheert en onderhoudt als onafhankelijke partij de bepalingsmethode en de database voor het vaststellen van milieuprestaties van gebouwen en infrastructuur. Zij adviseert de ministeries van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en Infrastructuur en Waterstaat (IenW) hierover met kennis vanuit de markt. Deze rol is belangrijk voor het behalen van de doelstellingen en ontwikkelingen op het gebied van klimaat, circulaire economie en circulair bouwen. De vernieuwde samenwerking draagt bij aan het realiseren van deze doelstellingen. Daarnaast biedt dit continuïteit aan de stichting NMD voor het uitvoeren van haar taken.
Samenwerkingsovereenkomst
De samenwerking met de ministeries van VRO en IenW krijgt de vorm van een gezamenlijke samenwerkingsovereenkomst. Deze nieuwe financieringsvorm en de inrichting van de bijbehorende governance zorgt voor een heldere verdeling van de verantwoordelijkheid en zeggenschap in de samenwerking.
De instemmingsgerechtigde leden van de Beleidscommissie Milieuprestatieberekeningen Nederland (BMNL) zijn akkoord gegaan met de hiervoor benodigde statutenwijziging. Hierbij behouden de leden van de BMNL hun adviserende rol aan de stichting NMD.
Kennis en kunde uit de markt
Stichting NMD brengt kennis en kunde in vanuit de markt via de BMNL. In de BMNL zijn 18 partijen vertegenwoordigd vanuit drie geledingen: opdrachtgevers, leveranciers en gebruikers. Vanuit deze positie adviseren zij de stichting over de bepalingsmethode en inhoudelijke aspecten van het stelsel van milieuprestaties. De BMNL wordt op wetenschappelijke basis geadviseerd door de TIC (Technisch-Inhoudelijke Commissie), hierin zijn deskundigen op het gebied van milieuprestaties vertegenwoordigd.