Met DuSpot is hergebruik geen toeval meer
Op 18 november werd DuSpot verkozen tot de Overijsselse ‘Starter met Impact 2022’. De prijs is bedoeld voor startende ondernemers in Oost-Nederland die een betekenisvolle bijdrage leveren aan de verduurzaming van onze wereld. In 2021 startte Mart Mensink een online matchingstool onder de naam DuSpot. Met deze tool worden opdrachtgevers, opdrachtnemers en leveranciers met elkaar in contact gebracht over de beschikbaarheid van herbruikbare bouwmaterialen.
Hergebruik als toevalverschijnsel
Mart Mensink, voorheen werkvoorbereider bij een Twentse GWW-aannemer, constateerde in zijn dagelijks werk dat de kans op hoogwaardig hergebruik van materialen, grondstoffen en producten sterk wordt belemmerd door gebrek aan transparantie. Mart: “Elk bouwproject is een eilandje op zichzelf. Laat staan dat aannemers van elkaar weten wat ze aan het doen zijn. Ook voor opdrachtgevers als gemeenten, provincies en waterschappen is de markt van herbruikbare bouwstoffen ondoorzichtig. Hergebruik is nog steeds een ‘toevalverschijnsel’. Maar als je in 2050 de circulaire economie wilt realiseren, moet hergebruik een structurele plaats krijgen in ons bouwsysteem. Ik kwam daarom op de gedachte om een tool te ontwikkelen waar vraag en aanbod op een laagdrempelige en onafhankelijke wijze elkaar geautomatiseerd kunnen vinden.”
Matchingtool
Mart zag dat er op internet verschillende marktplaatsen te vinden zijn die herbruikbare bouwmaterialen en -producten aanbieden, maar zag ook dat deze veelal specialistisch en aanbod gestuurd zijn. “Met DuSpot willen we geen bedreiging vormen voor bestaande diensten, maar een aanvulling daarop bieden. Met onze matchingtool bieden we een open-source software die een koppeling kan maken met uiteenlopende marktplaatsen, platformen en standaarden. Dat betekent bijvoorbeeld dat degene die via DuSpot een bepaald herbruikbaar product zoekt, mogelijk een match aangeboden krijgt vanuit gespecialiseerde materialen- of productbanken.”
Hoe werkt het?
In DuSpot zijn projecten, aanbestedingen en depots in de B&U en GWW-sector opgenomen. Met DuSpot kan worden vastgesteld welke materialen, grondstoffen en producten beschikbaar zijn of wanneer ze vrij komen. Wanneer een civieltechnisch ontwerp in de DuSpot applicatie wordt ingeladen, matcht de applicatie de vraag met het aanbod, maar het leidt niet tot een eindeloze zoektocht naar het beste aanbod. “Het is een utopie dat je bij hoogwaardig hergebruik exact vindt wat je zoekt. Een algoritme zoekt in het aanbod op basis van indicatoren als producteigenschappen, productkenmerken, locatie en moment van beschikbaarheid. Vervolgens zorgt het algoritme ervoor dat de best passende match bovenaan staat. Daarmee voorkom je dat je lange lijsten moet doornemen om te beoordelen of er een geschikte aanbieding tussen zit.”
Deelnemers
DuSpot is nu ruim een jaar bezig en kent inmiddels een breed team van circulaire aanjagers en programmeurs. Inmiddels hebben al ruim honderd organisaties zich als deelnemer aangemeld en heeft de applicatie ruim 500 gebruikers. De Provincie Overijssel en het Waterschap Vechtstromen behoorden tot de eerste deelnemers. Ook slopers melden zich nu aan. Voor de gebruikers zijn er al meer dan 37.000 matches in de GWW-sector gevonden. “Ik kom uit de GWW-sector en daarom was het logisch om de kennis en ervaring die ik in deze sector heb opgedaan te gebruiken om DuSpot te ontwikkelen. Maar onze deelnemers zien de mogelijkheden en willen het ook graag gebruiken voor B&U-projecten. Dat is een logische vervolgstap.”
Impact
Mart is bijzonder trots op de uitverkiezing tot ‘Starter met Impact’. “We kregen niet alleen de juryprijs, maar ook de publieksprijs. Ik ben er ook van overtuigd dat de impact groot is. Onze tool maakt een hoge graad van hoogwaardig hergebruik mogelijk. Het vermindert het gebruik van primaire producten, het beperkt de transportbewegingen en het vermindert de afvalberg. Dat is goed voor het milieu en draagt bij tot een lagere CO₂-uitstoot. Tegelijk leidt dat ook tot lagere projectkosten. Dat levert een win-win situatie op voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers.”