Livegang nieuw invoerplatform van de Nationale Milieudatabase
Op 2 september 2024 is het nieuwe invoerplatform van Stichting NMD gelanceerd. Dit platform biedt LCA-experts de mogelijkheid om milieuverklaringen toe te voegen aan de NMD-database.
In de afgelopen jaren is zowel de database als de functionaliteit ervan aanzienlijk gegroeid, waardoor de huidige invoermodules niet langer aan de vereisten voldoen. Daarom introduceert Stichting NMD een geheel nieuw invoerplatform. De eerste versie van dit platform zal enkel ondersteuning bieden voor het invoeren van data in categorie 1 en 2. De functionaliteiten voor het invoeren van categorie 3 data worden later in 2024 aan hetzelfde platform toegevoegd.
Lees meer over de verbeteringen die in het nieuwe invoerplatform zijn doorgevoerd.
Accountbeheer
In het accountbeheerplatform kunnen gebruikersgegevens aangepast worden en is er te zien wie er allemaal verbonden is met het bedrijfsaccount.
Dashboard
Na het inloggen krijgt u een dashboard te zien dat de statistieken van uw bedrijfsaccount weergeeft. Hiermee krijgt u direct inzicht in zowel de lopende als voltooide taken.
Overzicht van uw nieuwe en gepubliceerde milieuverklaringen
U kunt via het menu de overzichtspagina’s openen waar alle milieuverklaringen binnen het bedrijfsaccount, waaraan uw persoonlijke account gekoppeld is, te vinden zijn. Hierin staan zowel de conceptversies ('Aanvragen milieuverklaringen') als de gepubliceerde milieuverklaringen ('Opgenomen milieuverklaringen'). Om een nieuwe concept milieuverklaring aan te maken, klikt u op de groene knop ‘+ NIEUWE AANVRAAG’.
Bent u LCA-toetser? Dan ziet u een extra lijst met alle openstaande, te reviewen milieuverklaringen. De door u getoetste en gepubliceerde verklaringen ziet u ook onder ‘Opgenomen milieuverklaringen’.
Invoer wizard
De gebruiker wordt stap voor stap door het proces geleid bij het aanmaken van een milieuverklaring in de NMD. Elke fase wordt helder uitgelegd, waardoor aparte handleidingen overbodig zijn.
Validatie bij invoer
De door de gebruiker ingevoerde gegevens worden in "real-time" gecontroleerd, waardoor menselijke vergissingen tot een minimum worden beperkt.
Uploaden van de data via Excel i.p.v. CSV
De milieudata in de PPS-sheet wordt voortaan in Excel-formaat geüpload in plaats van CSV. Dit is gebruiksvriendelijker en voorkomt de problemen die gebruikers ondervonden met het .CSV-formaat in de oude invoermodule.
Visuele feedback bij schaling
De software biedt directe feedback in de vorm van een grafiek wanneer u datapunten en de schaalformule invoert. Hierdoor kunt u de formule eenvoudig controleren en zien hoe de gegevens zich verhouden tot elkaar.
Documenten uploaden
In het vernieuwde invoerplatform is het weer mogelijk om achtergronddocumenten bij een milieuverklaring te uploaden.
Feedback op elke stap tijdens review
Toetsers kunnen feedback geven bij elke afzonderlijke stap van het invoerproces. LCA-opstellers kunnen vervolgens op de afzonderlijke opmerkingen reageren. Dit verbetert de samenwerking en verkort de doorlooptijd van het proces.
Belangrijke informatie voor LCA-opstellers
Bent u al een LCA-opsteller?
Als u al een LCA-opsteller bent en beschikt over inloggegevens voor de huidige invoermodule, ontvangt u binnenkort een e-mail met een link naar het nieuwe invoerplatform. U kunt via de optie ‘wachtwoord vergeten’ een nieuw wachtwoord aanmaken en daarna toegang krijgen tot het nieuwe platform.
BELANGRIJK! Conceptverklaringen worden niet overgezet naar de nieuwe invoermodule.
Als u een verklaring aan het opstellen bent in de oude invoermodule, zorg er dan voor dat deze uiterlijk op 31 augustus 2024 wordt gepubliceerd. Als u dit niet doet, moet u de verklaring volledig opnieuw invoeren in het nieuwe invoerplatform. Alle milieuverklaringen die tot en met 31 augustus 2024 zijn gepubliceerd, zullen worden overgezet naar het nieuwe invoerplatform.
Nog niet geregistreerd als LCA-opsteller?
Meld u dan aan via de onderstaande knop om u als LCA-opsteller te registreren.
Meld u hier aan als LCA-opsteller
Veelgestelde vragen
Bekijk de veelgestelde vragen over het nieuwe invoerplatform