Collega's met een missie:

Jonas van der Ham, projectleider bij Stichting NMD

dinsdag 1 oktober 2024

Tijdens zijn master aan de TU Delft en Universiteit Wageningen deed Jonas van der Ham onderzoek naar de milieu-impact van biobased isolatiematerialen versus conventionele isolatiematerialen. Zijn zoektocht naar databronnen bracht hem onder andere bij de Nationale Milieudatabase. Dat wekte zijn interesse in het werk van Stichting NMD, waarna hij een open sollicitatie stuurde. Nu is hij alweer bijna een jaar projectleider voor verschillende projecten bij St. NMD, zoals het verbeteren en verstevigen van onze database. “Nog niet alles gaat perfect, maar er is een enorme drive. Ik ben trots op de mijlpalen die we met ons team behalen, ter bevordering van het NMD-stelsel en de circulaire bouweconomie.”

Hoe is het om te werken bij Stichting Nationale Milieudatabase? En wíe werken er bij St. NMD? In een reeks interviews vertellen wij aan de hand van gesprekken met collega’s meer over ons werk, onze organisatie en waar we ons samen hard voor maken: een duurzame bouw.

Jonas van der Ham

“De complexiteit en diversiteit van mijn werk vind ik het leukst”

Jonas van der Ham Projectleider, Stichting NMD

Projectleider Jonas vertelt dat het best snel gegaan is: “Twee weken nadat ik St. NMD mailde met mijn open sollicitatie, kreeg ik een uitnodiging voor een gesprek. Nog diezelfde middag ontving ik een aanbod, de week erna ben ik begonnen.”

Meer data over biobased materialen

“Ik deed eerst een Bachelor in Computer Science, en daarna een Master in Metropolitan Analysis, Design & Engineering, waar ik mijn kennis toepaste op LCA-data. Wat ik leerde tijdens die studies komt nu mooi samen in mijn rol bij de St. NMD. Nu werk ik onder andere aan het binnenkrijgen van meer data over biobased materialen.”

Kwaliteit van de data verbeteren

“Daarnaast verbeteren we bij St. NMD constant aan de compleetheid en kwaliteit van de data, ook vanwege de aanscherping van de MPG. Een mooie mijlpaal is het updaten van B&U categorie 3 data op basis van de 19 milieu-impact-categorieën uit de EN15804+A2. Dit was een flinke klus, en ik hielp mee om dat project in goede banen te leiden.”

“Wat daarbij ook nog speelt zijn vragen over het stelsel: hoe ga je van rekenen met 11 indicatoren naar rekenen met 19 indicatoren? Wanneer gaat die eis in en hoe werkt dat in de overgangsperiode? Daar hebben we met partijen zoals het Ministerie van VRO en Rijkswaterstaat veel contact over.”

Complexe datasets, continu veranderend speelveld

Het is een van de dingen die Jonas zo aansprak aan het werken bij St. NMD, vertelt hij: die positie op het snijvlak van beleid en de bouwpraktijk en tegelijkertijd werken met complexe datavraagstukken in een continu veranderend speelveld.

“Als je bedenkt dat we het over 19 indicatoren hebben, over 14 levensfases van een gebouw, dan heb je het al over meer dan 250 datapunten voor één milieuverklaring. En er zijn dus duizenden milieuverklaringen. Daar komt nog bij dat de berekening op bouwwerkniveau ingewikkeld is. De bouw is in zowel de B&U als GWW divers. Een brug is iets totaal anders dan een kantoorpand of een zwembad. Daar bovenop is het veld waarin we opereren complex en enorm in ontwikkeling, zowel in Nederland als in Europa.”

Alles hangt met elkaar samen

“De complexiteit en diversiteit van mijn werk bij St. NMD vind ik het leukst. Het is uitdagend en alles hangt met elkaar samen. We hebben als St. NMD een belangrijke rol en die verantwoordelijkheid voel ik. De datakwaliteit heeft immers grote invloed en er zit een interessante rekenkundige en technische basis onder, die uitwerking heeft op beleidskeuzes en duurzaamheid.”

Neem bijvoorbeeld de rekenregels rondom hergebruik. “In mijn onderzoek heb ik ook de impact gezien van recycling en hergebruik. Een product wat beter hergebruikt kan worden stoot bij productie misschien meer uit maar kan langer mee. Hoe dit gewaardeerd moet worden is een beleidsmatige keuze.”

Klein team, grote drive

Jonas denkt dat wellicht niet iedereen zich realiseert dat het team van de St. NMD maar 20 mensen groot is. “We zijn enorm gedreven en stuk voor stuk intrinsiek gemotiveerd om Nederland en de bouw verder te verduurzamen. En we krijgen uiteraard allemaal de kritiek mee die we soms krijgen. Daar staan we ook voor open. Ons team is flink gegroeid de laatste jaren en dat zien we terug in de resultaten.”

Meebewegen met ontwikkelingen

Wensen en doelen zijn er nog genoeg, vertelt Jonas. “We werken hard aan het continue uitbreiden en optimaliseren van de database voor Nederland. Ook volgen we Europese ontwikkelingen op de voet. Ik ben  benieuwd naar de invloed van beleid dat vanuit Europa komt.”

Ook interesse in werken bij Stichting NMD? 

Bekijk hier onze vacatures

Team NMD