Lustrum in het dubbel: Heleen en Jara vijf jaar bij Stichting NMD

Heleen Scholte en Jara Schulz zijn allebei vijf jaar in dienst bij Stichting NMD. In dit dubbelinterview vertellen ze over hun beginperiode, wat er in de jaren is veranderd, waar ze trots op zijn en wat werken bij Stichting NMD voor hen betekent.

donderdag 19 juni 2025

Het is feest bij Stichting NMD: we vieren een lustrum! En dat niet alleen als organisatie – ook drie collega’s vieren dit jaar hun vijfjarig jubileum. Eerder dit jaar vierde Monique Vos haar vijfjarig jubileum. En nu zijn het Heleen Scholte en Jara Schulz die deze maand precies vijf jaar bij ons in dienst zijn. Twee collega’s die allebei begonnen in een bijzondere periode en inmiddels uitgegroeid zijn tot vaste waarden binnen het team. 

We stelden Heleen en Jara tien vragen over hun start, uitdagingen, mooie momenten en toekomstverwachtingen. Een dubbelinterview met twee collega’s die het verhaal van Stichting NMD  (NMD) van dichtbij hebben meegeschreven. 

Heleen en Jara over vijf jaar Stichting NMD 

1. Wat is je functie bij Stichting NMD – en wat houdt je werk ongeveer in? 

Heleen
Ik ben communicatieadviseur en houd mij vooral bezig met de onlinekanalen: de website, socials en de nieuwsbrief. Daarnaast begeleid ik verschillende projecten binnen de organisatie. 

Jara
Ik werk bij Stichting NMD in het datateam als datamanager. Hoewel mijn functietitel ‘datamanager’ is, is het werk dat ik doe veel breder. Ik ben betrokken bij diverse inhoudelijke onderwerpen en projecten die bijdragen aan de verduurzaming van de bouwsector, zoals het verbeteren van de kwaliteit van de milieudata, het beheer van de databases, de (doorontwikkeling van) Bepalingsmethode, toepassing van de milieudata in de praktijk en de (door)ontwikkeling van diverse aan deze activiteiten gekoppelde software applicaties. 

2. Hoe begon jouw avontuur bij Stichting NMD? Wat herinner je je nog van je eerste dagen of weken?  

Jara
Mijn tijd bij Stichting NMD begon tijdens de covidperiode. Ik begon op dezelfde dag als Heleen in een klein team van, met ons erbij, destijds zeven personen. Er was intern niet veel informatie beschikbaar, waardoor we veel zaken zelf moesten uitzoeken. Er doken aan de lopende band nieuwe vraagstukken op die om een oplossing vroegen. Hoewel dit uitdagend was, was het ook een heel leerzame periode. 

Heleen
De eerste periode was bijzonder. Ik begon op 1 juni 2020 (coronatijd) tegelijk met Jara. Ons toenmalige kantoor aan de Visseringlaan was best klein maar ik deelde mijn kamer met de accountant die er net op de dag was dat ik er niet was. Dus had ik de luxe van een eigen kamer. Overal hingen stickers met de anderhalvemeterregel. Met Jara en mij erbij waren we met z’n zevenen. Qua communicatie kon ik veel helemaal vanaf de basis opzetten. Dat pionieren was echt ontzettend leuk en verfrissend. 

3. Wat vond je in het begin het spannendst of meest uitdagend aan je werk? 

Heleen
De grootste uitdaging was toch wel om echt goed te begrijpen waar het inhoudelijk over ging. Bij het bedrijf waar ik vandaan kwam schreef ik over vakanties en auto’s, echt totaal iets anders. Maar ik heb veel gelezen en kon gelukkig altijd bij mijn collega’s terecht met vragen. 

Jara
De grootste uitdaging in het begin was dat we vaak ad hoc en flexibel moesten reageren op onverwachte situaties. Niet alles verliep altijd even soepel, wat veel aanpassingsvermogen vroeg. Daarnaast was er door de situatie ook veel vrijheid om proactief bij te dragen aan het stelsel, wat heel fijn was.  

4. Is er een moment, project of gebeurtenis uit die beginperiode waar je met plezier op terugkijkt?  

Jara
Waar ik met veel plezier op terugkijk is het samenwerken met Heleen. Ondanks onze verschillende achtergronden en expertises konden we vanaf het begin goed samenwerken en elkaar inhoudelijk versterken. Daarnaast was het altijd erg gezellig wanneer we elkaar zagen :) 

Heleen
Vanaf het begin had ik veel nieuwe en interessante dingen te doen. Ik kwam uit de onlinewereld, maar mocht me ineens ook bezighouden met heel andere dingen, zoals het laten drukken van de Bepalingsmethode en het organiseren van het symposium. Dat was ontzettend leerzaam en leuk het gaf me de kans om nieuwe dingen te doen en me breder te ontwikkelen. 

Het tweede symposium was wel een aparte uitdaging. Door de coronaregels mochten we maar een beperkt aantal mensen ontvangen. En nét voor het symposium kondigde Rutte tijdens een persconferentie aan dat dat aantal nóg verder naar beneden moest. Dat leverde hetnodige organisatorische gedoe op, maar het is gelukt en achteraf gezien was het wel een hele bijzondere ervaring. 

Wat ook echt heeft geholpen in die eerste periode was dat Jara en ik tegelijk begonnen. We zaten in hetzelfde schuitje en konden daardoor veel samen optrekken. Het was heel fijn om iemand te hebben waarmee ik goed kon sparren en samen kon ontdekken hoe alles werkte. 

5. Wat is er volgens jou het meest veranderd sinds die beginjaren – in je werk, de organisatie of het werkveld? 

Jara
Er is ontzettend veel veranderd. Het team is veel groter en jonger geworden, wat heel gezellig is. Daarnaast is de infrastructuur van de database verbeterd, met o.a. een nieuw datamodel en nieuwe applicaties, waardoor deze nu veel actiever en gestructureerd beheerd en doorontwikkeld kan worden. De gehele professionalisering binnen de organisatie maakt het werk veel leuker. 

Heleen
Toen we begonnen, werkten we met z’n zevenen keihard aan het stelsel en de database, terwijl veel mensen dachten dat er een hele organisatie achter zat. Nu staat er een volwassen organisatie met meer slagkracht. 

6. Waar ben je nu het meest trots op als je kijkt naar wat jij of Stichting NMD heeft bereikt? 

Heleen
Het pionieren in het begin was ontzettend leuk, maar het is nu ook erg fijn dat we nu een serieuze organisatie zijn die tegen een stootje kan. Doordat we met meer collega’s zijn, kunnen we sneller schakelen, effectiever werken en meer impact maken. 

Jara
Hoe we als team de afgelopen jaren samen hebben gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit van de database en het stelsel eromheen. 

7. Hoe zou je de organisatie of de cultuur binnen Stichting NMD vandaag de dag omschrijven? 

Jara
Het team is groter en diverser geworden, waardoor de dynamiek is veranderd en er veel meer kennis binnen de organisatie zelf aanwezig is. Daarnaast zijn we in november verhuisd van een wat verouderd en klein kantoorpand naar een modern kantoor in Den Haag. Naast verbetering van de werkplek zelf heeft dit ook een positieve invloed gehad op de sfeer binnen het Team! 

Heleen
De organisatie is de afgelopen drie jaar snel gegroeid, maar we zijn erin geslaagd om een hechte en fijne club te blijven. Iedereen neemt verantwoordelijkheid voor zijn of haar eigen rol, en als er iets misgaat, lossen we dat samen op. Er is volop ruimte voor eigen ideeën en initiatief, dat maakt het erg prettig om er te werken. 

8. Welk onderwerp binnen milieudata of duurzaamheid verdient volgens jou méér aandacht of begrip en waarom? 

Heleen
Wij schrijven veel over milieudata en levenscyclusanalyses. Wat mij betreft zou dit veel meer aandacht mogen krijgen, ook van andere organisaties maar ook buiten onze eigen sector. Het is een waardevolle manier voor producenten om scherp te krijgen waar in hun proces nog winst te behalen valt op het gebied van duurzaamheid. 

Jara
Om écht duurzame keuzes te kunnen maken is het gebruik van uniform en transparant opgestelde milieudata cruciaal. Het verspreiden van kennis over o.a. hoe milieudata wordt opgesteld en kan worden toegepast in de praktijk is belangrijk en biedt nog veel kansen. Met de herontwikkeling van de NMD Academy ga ik samen met mijn collega Lotte hier verder aan bijdragen.     

9. Wat maakt het werk bij Stichting NMD voor jou waardevol? 

Jara
De bijdrage die we als organisatie leveren aan het verduurzamen van de bouwsector motiveert mij en maakt het waardevol om hier te werken. Het geeft energie om samen met gemotiveerde collega’s aan hetzelfde doel te werken.  

Heleen
Bij NMD werk ik aan iets waar ik echt achter sta. Ik heb jaren bij een commercieel bedrijf gewerkt, waar het op een gegeven moment alleen nog maar draaide om winst. Dat voelde voor mij niet meer goed. Bij de NMD draag ik bij aan het verduurzamen van de bouwsector. Dat is niet alleen inhoudelijk relevant, maar geeft ook persoonlijk veel voldoening. 

10. Wat zou je willen meegeven aan iemand die vandaag begint bij Stichting NMD?  

Heleen
Geef jezelf de ruimte om te groeien. In het begin lijkt het misschien allemaal erg veel maar dat is normaal. Blijf nieuwsgierig, stel vragen en toon initiatief. Je hoeft het niet allemaal meteen te snappen om waardevol te zijn. Binnen no time draai je volop mee en maak je echt verschil. 

Jara
Hier sluit ik me helemaal bij aan! 

Hebben jullie nog wat toe te voegen?

Jara
Het is bijzonder om te zien hoe de organisatie zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld en vind het mooi dat ik daar mijn steentje aan heb mogen bijdragen. Het zal altijd een dynamische werkgebied zijn; de ontwikkelingen gaan in hoog tempo door waardoor we nooit stil hoeven te zitten. De nieuwe wet- en regelgeving op Europees niveau brengt bijvoorbeeld veel nieuwe uitdagingen en kansen met zich mee voor de organisatie en database. Maar met de kennis, betrokkenheid en samenwerking binnen de gehele organisatie komt dat zeker goed!

Heleen
Ja, misschien nog wel mooi om af te sluiten met een blik op de toekomst. Wat mij betreft is het over tien jaar vanzelfsprekend dat Stichting NMD een integraal onderdeel is van het bouwproces. Onze data en methodiek worden dan breed erkend en toegepast van het ontwerp tot aan de sloop. Daarmee leveren we een wezenlijke bijdrage aan een transparante, circulaire en duurzame bouweconomie. Met een sterke internationale verbinding zodat we kennis kunnen uitwisselen en elkaar kunnen versterken in de transitie naar een duurzame gebouwde omgeving.

Het fundament voor duurzame bouw