NMD in het kort:
De vergoedingsregeling Witte Vlekken
Wat houdt deze vergoedingsregeling in en wat zijn de witte vlekken van aandacht op dit moment?
Witte Vlekken zijn de vlekken in de database die nodig gevuld moeten worden. Wat voor data gaat het hier over en hoe is dit opgebouwd?
De Nationale Milieudatabase bevat data zoals verkregen uit levenscyclusanalyses (LCA’s) van bouwmaterialen. Deze data bevat scores op verschillende impactcategorieën die zo gezamenlijk weergeven hoe duurzaam een bouwproduct nou eigenlijk is.
Deze milieudata is onderverdeeld in drie categorieën, categorie 1,2 en 3.
- categorie 1 data, is getoetste, merkgebonden data. Deze is eigendom van een fabrikant.
- categorie 2 data is getoetste, sectorgebonden data, eigendom van een branche.
- categorie 3 data is ongetoetste generieke data. Dit is een terugvaloptie omdat er nog geen milieuverklaringen van desbetreffend bouwproduct bestaan. Het is niet getoetst volgens het toetsingsprotocol en daardoor minder scherp, waardoor er een ophoogfactor op de resultaten zit van 30%.
Het beschikbaar hebben van categorie 1 en 2 data is zeer belangrijk om een realistische weergave te geven van de milieuimpact van een gebouw. Dit is zo omdat de MPG/ MKI-berekening met categorie 3 verklaringen altijd hoger dan de werkelijke milieu-impact uitkomen door de ophoogfactor. Zoals je waarschijnlijk wel begrijpt is ons doel zoveel mogelijk categorie 1 en 2 data beschikbaar te hebben in onze database, en dus de ‘witte vlekken’ van de database op te vullen.
Met steun van ministerie van BZK heeft Stichting NMD deze vergoedingsregeling Witte Vlekken opgezet, met verschillende productgroepen die de aandacht behoeven. Momenteel kunt u vergoeding aanvragen voor: Biobased bouwmaterialen en Bouwwerkinstallaties.