vrijdag 19 juli 2024

In deze zomerblog informeer ik u over een aantal belangrijke ontwikkelingen bij de Stichting Nationale Milieudatabase (St. NMD). Ten eerste bespreek ik de recente en aankomende wijzigingsbladen van de Bepalingsmethode, ook van belang voor de aanscherping van de MPG-eis per 1 juli 2025. Ik stip de Europese ontwikkelingen aan. En vertel over onze inspanningen om de datakwaliteit, de database en de ICT-systemen te verbeteren. Vervolgens vertel ik meer over de groei van onze organisatie en onze geplande verhuizing naar onze nieuwe locatie in Den Haag. Ik wens iedereen alvast een mooie zomer met veel inspiratie voor de circulaire bouweconomie toe!

Wijzigingsbladen deel 1, 2 en 3 van Bepalingsmethode

De Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken (BPM) is een essentieel instrument voor het berekenen van de milieuprestaties van bouwwerken in Nederland. De methodiek is gebaseerd op de Europese norm EN 15804 en maakt het mogelijk om op een transparante en betrouwbare manier de milieubelasting van bouwmaterialen en -processen te kwantificeren

De Bepalingmethode Milieuprestatie Bouwwerken (BPM) wordt in de komende periode op de volgende punten gewijzigd. Dit leidt uiteindelijk tot een nieuwe Bepalingsmethode 2.0 vanaf 1/7/2025.

Wijzigingsblad 1: In wijzigingsblad 1 zijn er verschillende wijzigingen aangaande H2 gedaan. Dit wijzigingsblad is per 1-7-2024 ingegaan. Er zijn onder andere randvoorwaarden toegevoegd om in de gevoeligheidsanalyse een hogere afwijking dan 20% mogelijk te maken. 

Wijzigingsblad 2: op 1 januari 2025 volgt een tweede belangrijke wijziging, waarbij de rekenregels in hoofdstuk 2 en 3 van de Bepalingsmethode worden geïntegreerd en geactualiseerd. Deze aanpassing is bedoeld om de leesbaarheid van de regels te verbeteren. 

Wijzigingsblad 3: het derde wijzigingsblad dat per 1 juli 2025 van kracht wordt, bevat verwijzingen naar het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Samen met de andere twee wijzigingsbladen vormen deze de Bepalingsmethode versie 2.0.

Validatie Rekeninstrumenten: Stichting NMD werkt samen met instrumenthouders aan de validatie van de software van de rekeninstrumenten op product- en gebouwniveau. Momenteel werken instrumenthouders hard aan de update van de rekeninstrument-software. De NMD zal in goed overleg met instrumenthouders de wijzigingen laten doorvoeren. Het streven is dat de validatie van de rekeninstrumenten voor 1 september 2024 afgerond is zodat voldoende instrumenthouders klaar zijn voor de voorbereidingsperiode waarin er met set A2 data gerekend kan worden naast het rekenen met de set A1 data.

Deze validatie is cruciaal om ervoor te zorgen dat de nieuwe rekenregels correct worden geïmplementeerd en dat de resultaten die uit de verschillende rekeninstrumenten komen consistent en betrouwbaar zijn. We hebben nauw samengewerkt met de ontwikkelaars van deze instrumenten om ervoor te zorgen dat ze volledig zijn afgestemd op de nieuwste normen en methoden. Het doel is om gebruikers een naadloze overgang te bieden naar de nieuwe set van milieugegevens

Datakwaliteit

Wij zijn volop bezig om de kwaliteit van zowel de input als de throughput en de output van de database en de organisatie te verhogen. De database is geheel vernieuwd en gemigreerd naar nieuwe servers met gebruik van state-of-art ICT-technologie. De hoeveelheid milieudata en de kwaliteit ervan neemt nog steeds toe. Het succes van de Versnellingsactie en de vergoedingsregeling Witte Vlekken dragen hieraan bij. Wij maken een enorme slag in het verhogen van de datakwaliteit cat. 1-, cat.2- en cat .3-milieuverklaringen. Zo herstellen we de biogene CO2-balans in de A2-dataset van  categorie 1- en 2-milieuverklaringen, scherpen we de milieuverklaringen samen met data-eigenaren aan.

Europese ontwikkelingen

Europese ontwikkelingen zullen ook impact hebben op het stelsel en ons werk. Zowel op nationaal als Europees niveau worden er voortdurend stappen gezet om duurzaamheid te verankeren in de bouwsector. Op Europees niveau worden de Green Deal en de EU Taxonomie verder vormgegeven. En er zijn andere Europese en nationale ontwikkelingen en (publieke en private) instrumenten, zoals Whole Life Carbon-bouwen en Paris Proof-bouwen. Betrouwbare data van hoge kwaliteit staat hierin centraal. Het is ons doel om betrouwbare en vergelijkbare milieudata te leveren die professionals in de bouwsector in staat stellen om op basis van deze eisen en instrumenten weloverwogen beslissingen voor gebouwen en infrastructuur te maken. 

Verhuizing

Naast de bovengenoemde wijzigingen in de Bepalingsmethode staat er nog een andere belangrijke verandering op stapel. Stichting NMD groeit en er zijn de afgelopen maanden weer nieuwe slimme en getalenteerde collega’s gestart bij ons. Wij groeien uit ons jasje. Daarom de verhuizing van Stichting NMD naar een nieuw kantoor aan de Prinses Beatrixlaan 5 in Den Haag. Deze verhuizing, gepland voor het derde kwartaal van 2024, markeert een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van onze organisatie.

De verhuizing naar Prinses Beatrixlaan 5 (De Monarch) biedt meerdere voordelen. Het nieuwe kantoor is niet alleen groter, moderner en beter uitgerust, maar bevindt zich ook op een centrale locatie met uitstekende bereikbaarheid. Dit maakt het voor onze medewerkers, partners en stakeholders gemakkelijker om ons te bezoeken en samen te werken aan de verdere verduurzaming van de bouwsector. De Monarch is ook een zeer duurzaam gebouw met BREEAM-label Excellent, belangrijk voor de NMD als toonaangevende speler in de circulaire bouweconomie.

De voorbereidingen voor de verhuizing zijn in volle gang. We zorgen ervoor dat de overgang soepel verloopt en dat onze dienstverlening tijdens de verhuizing ononderbroken blijft. De komende maanden staan in het teken van verandering en vooruitgang voor de Nationale Milieudatabase. Wij willen zo onze  positie als toonaangevende organisatie op het gebied van milieuprestaties in de bouw sector en infrastructuur versterken. We blijven ons inzetten voor het verbeteren van duurzaamheid en kijken uit naar de verdere samenwerking met u. Ookk op onze nieuwe locatie.

Ik wens u allen een fijne zomer toe!

Met zomerse groet,

Eric Copius Peereboom
Operationeel directeur