Blog #22 
Het Witte Vlekken Project:
Bouwstenen voor een duurzamere toekomst

vrijdag 14 juni 2024

Het Witte Vlekken Project van de Stichting Nationale Milieudatabase (NMD) speelt een cruciale rol in het vullen van de 'witte vlekken' in de milieudatabase voor de bouwsector in Nederland. Gestart in 2022, met steun van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), richt dit project zich op het creëren van complete en betrouwbare milieuprofielen voor bouwmaterialen en -producten, vooral op strategisch relevante gebieden die momenteel ondervertegenwoordigd zijn. 

Aanzienlijke groei en resultaten

Sinds de start van het project in 2022 is de database van de NMD gegroeid met input van 74 fabrikanten en leveranciers naar ruim 260 in 2024. Het aantal categorie 1 en 2 milieuverklaringen is toegenomen van ruim 1.300 in 2022 naar bijna 1.750 milieuverklaringen. Deze uitbreiding stelt architecten, ingenieurs, installateurs en aannemers in staat om beter geïnformeerde keuzes te maken bij het selecteren van bouwmaterialen, wat leidt tot duurzamere bouwpraktijken en een lagere milieu-impact van bouwprojecten.

Samenwerking en bewustwording

Een belangrijk aspect van het Witte Vlekken Project is de bevordering van samenwerking tussen verschillende stakeholders in de bouwsector, waaronder fabrikanten, leveranciers, wetenschappers en beleidsmakers. Deze samenwerking heeft geleid tot een bredere acceptatie en gebruik van de Nationale Milieudatabase. Door middel van symposia, webinars, bijeenkomsten, workshops en publicaties heeft de NMD kennis verspreid over het gebruik van milieudata en hoe LCA-data in de database kan worden opgenomen.

Toekomstige innovaties en ondersteuning

Het project biedt een solide basis voor toekomstige innovaties en onderzoeken op het gebied van duurzame bouwmaterialen en -methoden. De nieuwe LCA-data stelt onderzoekers in staat om technologieën en methoden te ontwikkelen die de milieu-impact verder kunnen verminderen. Bovendien ondersteunt de NMD de overheid bij het ontwikkelen van duurzaamheidsdoelstellingen en regelgeving, wat de transitie naar een duurzamere bouwsector in Nederland bevordert.

Eindfase en vervolgacties

Het Witte Vlekken Project eindigt in december 2024. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, moeten nieuwe LCA’s uiterlijk 31 oktober 2024 in de NMD zijn gepubliceerd. Biobased bouwproducten die in 2024 zijn aangemeld, moeten hun LCA/EPD’s voor 1 november 2025 in de NMD publiceren. Het blijft cruciaal om ook na afloop van het project de 'witte vlekken' te monitoren en proactieve maatregelen te nemen om een complete, nauwkeurige en hoogwaardige database te waarborgen.

Doorlopende acties zijn onder meer:

  • het inzichtelijker maken van de huidige witte vlekken in de NMD, vooral voor installaties en biobased bouwproducten
  • samen met de industrie, de overheid en gebruikers werken we aan een routekaart voor installaties in de NMD
  • we werken aan een framework voor installaties in de NMD
  • Daarnaast streven we naar een versneld vullen van de NMD met nieuwe categorie 3 data die nodig is voor een complete of betere MPG/MKI-berekening

Deadline en oproep tot actie

De vergoedingsregeling Witte Vlekken van de NMD eindigt in december 2024. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding moeten aanvragers er rekening mee houden dat nieuwe LCA's uiterlijk 31 oktober 2024 in de NMD moeten zijn gepubliceerd. Gezien de naderende deadlines is het essentieel om tijdig te communiceren met de NMD over eventuele problemen bij het uitvoeren of leveren van data. Voor vragen en ondersteuning kunt u contact opnemen via wittevlekken@milieudatabase.nl.

Hoewel de behaalde resultaten positief zijn, blijft het essentieel om de database continu te verbeteren. De NMD en haar stakeholders blijven zich inzetten om samen met de overheid en onze partners plannen te ontwikkelen voor de toekomst, zodat we gezamenlijk kunnen bouwen aan een duurzamere bouwsector in Nederland.

Lees meer over de vergoedingsregeling Witte Vlekken

 

Vergoedingsregeling Witte Vlekken 

Sinds mei 2022 loopt de Witte Vlekken vergoedingsregeling. Met deze vergoedingsregeling wil Stichting NMD het aantal categorie 1- en 2-milieuverklaringen vergroten. Producenten van bouwproducten en -materialen kunnen (wanneer zij aan de voorwaarden voldoen) een vergoeding aanvragen (van € 2.500,-) voor het laten maken van een LCA. 

Het aanvragen van de vergoedingsregeling Witte Vlekken loopt tot en met 31 oktober 2024.

Voor Biobased en Bouwwerkinstallaties zijn er nog enkele plekken beschikbaar. Wees er snel bij!

Lees meer over Witte Vlekken