Isover
In alle fases verduurzamen: Isover met steeds meer CAT 1-verklaringen in de NMD .

Al sinds 2012 werkt Isover met levenscyclusanalyses en milieuverklaringen om inzicht te krijgen én inzicht te geven in de milieu-impact van haar producten. Dat leidde al tot allerlei innovaties. Zo loopt het aandeel gerecycled glas in de glaswol-isolatie inmiddels op tot 70% en bevat 60% van de producten een natuurlijke binder. De nieuwste stap is de ingebruikname van een nieuwe oven in de fabriek in Etten-Leur. Het is de eerste hybride glasoven met tot 50% elektrische verwarming ter wereld. “Laten we in de branche data verzamelen over alle levensfases van producten en die data delen. Alleen met transparantie kunnen we de bouw sneller verduurzamen.”
Isover werd opgericht in 1937 en is onderdeel van multinational Saint-Gobain. Saint-Gobain behoort tot de top 100 meest innovatieve bedrijven ter wereld, vertelt Rogier Stoker. “Innovatie zit in ons DNA.”
Data onmisbaar bij verduurzamen
Rogier houdt zich bij Isover al jaren bezig met verduurzaming en circulariteit en dat kan wat hem betreft eigenlijk niet zonder data.
“Wij weten al heel goed hoe duurzaam ons proces is. We meten letterlijk alles. Toch leren we nog heel veel uit de levenscyclusanalyses (LCA’s). Dat komt doordat je in een levenscyclusanalyse exact ziet wat de meeste impact heeft. Je weet daardoor veel beter aan welke knoppen je kan draaien om je milieu-impact te verlagen. We zijn in 2012 begonnen met het maken van LCA’s en sindsdien vernieuwden we ze elke vier jaar. Zo kunnen we onze producten en ons productieproces continu en heel gericht steeds duurzamer maken.”

Verduurzaming en circulariteit
Rogier Stoker
50-70% gerecyclede glas
Een van die knoppen waar Isover continu aan draait is de hoeveelheid gerecyclede content in haar glaswol-producten. “In principe bestaat glaswol al voor een groot deel uit restproducten. Sterker nog: zo is Isover ontstaan. Saint-Gobain, dat al zó lang bestaat dat het zelfs nog de spiegels maakte in Versailles ten tijde van Lodewijk XIV, zocht begin 20ste eeuw manieren om reststromen van glas te gebruiken. Dat was de start van Isover.”
“De laatste jaren zijn we ook steeds meer glasresten uit de glasbak en van vlakglas (ramen) gaan gebruiken. Het aandeel gerecycled glas in onze producten is nu 50% tot 70%. Ook kunnen we glaswol die terugkomt van timmerfabrieken en bouwplaatsen weer meenemen in ons productieproces. Hoe minder verspilling, hoe beter.”
Wereldwijd impact maken
Dat Isover onderdeel is van een wereldwijd concern helpt daarbij, vertelt Rogier. “Elke keer als we een LCA hebben gemaakt, krijgen we weer nieuwe inzichten. Met deze kennis kijken we hoe we verder kunnen verbeteren en de milieu-impact verder verlagen. Deze kennis delen we ook internationaal. De manier waarop we in Nederland glaswol maken is vrijwel identiek aan hoe dat in andere landen gebeurt. We leren dus veel van elkaar. Het mooie is dat we daardoor ook nog meer impact maken.”
Natuurlijke binder
Een voorbeeld is de ontwikkeling van een natuurlijke binder in het laboratorium in Parijs. “De vraag die we onszelf stelden was: hoe kunnen we zonder kwaliteitsverlies een natuurlijke binder maken die (1) geen ammoniakuitstoot meer heeft en (2) ervoor zorgt dat de glaswol zonder irritatie en jeuk kan worden verwerkt? Dat is vervolgens een jarenlang proces van testen en uitproberen, maar als het lukt delen we deze kennis internationaal, zodat andere landen het heel snel over kunnen nemen.” “Inmiddels bevat 60% van onze producten deze natuurlijke binder. We zijn begonnen met een natuurlijke binder voor alle binnentoepassingen. Nu ontwikkelen we een soortgelijke binder voor buitentoepassingen.”
Minder milieu-impact met nieuwe oven
Isover Nederland heeft sinds kort ook een nieuwe oven. In de fabriek in Etten-Leur werd de nieuwe oven in gebruik genomen. Het is de eerste hybride glasoven met tot 50% elektrische verwarming. Voor de resterende warmtebehoefte wordt de oven verbeterd door gebruik te maken van pure zuurstof in plaats van gewone lucht. De verbranding is daardoor efficiënter en de CO2-uitstoot daalt flink.
De nieuwe oven is het resultaat van jarenlang onderzoek binnen Saint-Gobain. “De oven is natuurlijk het kloppend hart van onze fabriek. In Etten-Leur maken we miljoenen vierkante meters glaswol per jaar. De nieuwe oven zorgt voor een vermindering van het gasverbruik van 55% en een totale CO2-uitstootreductie van zo’n 20%.”

Elke 4 jaar nieuwe LCA’s
Hoeveel impact het gebruik van de nieuwe oven heeft op de MKI weet Isover later dit jaar. “Als het goed is zijn de nieuwe LCA’s in de loop van dit jaar klaar. De MKI zal flink lager zijn, ook vanwege het gebruik van de natuurlijk binder, onze Isover Recycleservices en de introductie van onze nieuwe verpakkingen. We verpakken een groot deel van ons assortiment nu in verpakkingen met maar 10% inktbedrukking. Daardoor kunnen de folies na gebruik makkelijker worden gerecycled tot nieuwe verpakkingen.”
“Transparantie is noodzaak”
Rogier is ervan overtuigd dat transparantie noodzakelijk is om de bouw sneller te verduurzamen. “Wij hebben nu bijna ieder product met categorie 1-data in de NMD staan. Dat vinden we belangrijk. In al die milieuverklaringen staat exact met cijfers onderbouwd hoe duurzaam onze producten zijn. Daar zijn we eerlijk en transparant over. Omdat het ons helpt om zelf sneller te verduurzamen, omdat bouwers en architecten producten dan kunnen vergelijken op hun milieu-impact en omdat we elkaar als branche zo inspireren en stimuleren om verder te verduurzamen.”
“Kijk naar de hele levensduur”
“Het is ook essentieel om naar de hele levensduur van een product te kijken. Het is de enige manier om onderbouwd aan te kunnen tonen hoe duurzaam een product is in de gehele levensfase. Wat nu nog wel eens wordt gedaan, is een product alleen te beoordelen op een deel van een milieuverklaring. Dat helpt de bouw niet verduurzamen. We hebben te maken met doelstellingen voor 2030 en 2050 met betrekking tot CO2 én circulariteit. Daarom is inzicht in de uiteindelijke milieu-impact over alle fases gedurende de gehele levensduur belangrijk. Dat stelt mensen in staat om appels met appels te vergelijken en met de juiste kennis de juiste beslissingen te nemen.”