Consultatie ‘Nederlandse aanvulling op de Product Category Rules NEN-EN 17213’

woensdag 19 juni 2024

Zoals eerder gecommuniceerd wordt de Europese norm NEN-EN 17213:2020 gevolgd bij het opstellen van LCA-berekeningen van kozijn-, raam- en gevelelementen. Deze Europese PCR is echter niet op alle punten even duidelijk. Daarom hebben de brancheorganisaties binnen de Circulaire Geveleconomie een Nederlandse aanvulling hierop geschreven.

De ‘Nederlandse aanvulling op de Product Category Rules NEN-EN 17213:2020’ is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen aan bedrijven over uitgangspunten, naamvoering en oplossingen voor de specifieke Nederlandse situatie.

Uitgangspunt voor de Nederlandse aanvulling zijn de Europese ‘Product Category Rules (PCR) volgens NEN-EN 17213:2020 en: Ramen en deuren - Milieuverklaringen van producten - Productcategorieregels voor ramen en deuren’. Het geeft duiding aan de samenhang met de bepalingsmethode ‘Milieuprestatie Bouwwerken’ en de Milieu Prestatie Berekeningen.

De ‘Nederlandse aanvulling op de Product Category Rules (PCR) NEN-EN 17213:2020’ ligt nu ter consultatie.

U kunt reageren tot 17 juli 2024 12.00 uur. U vindt de consultatie op de website circulairegeveleconomie.nl/consultatie.

De Circulaire Geveleconomie is een initiatief van vijf brancheorganisaties in de gevelbouw: de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG), Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG), Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBVT), Bouwend Nederland Vakgroep GLAS met Vlakglas Recycling Nederland (VRN) en Algemene Branchevereniging Hang- en Sluitwerk (VHS). Zij hebben samen met de Ministeries van Binnenlandse zaken en Koninkrijkrelaties en Infrastructuur en Waterstaat eerder dit jaar het Akkoord Circulaire Geveleconomie getekend. Met de toekenning van een investering vanuit het Nationaal Groeifonds in het programma Toekomstbestendige Leefomgeving voor de Circulaire Geveleconomie in 2023 is de gevelsector volop bezig met de circulaire ambities en CO2- reductie.