NMD in het kort:

Categorie 1, 2 en 3 data, hoe zat het ook alweer? Wat zijn de verschillen?

 

 

vrijdag 17 november 2023

In de Nationale Milieudatabase onderscheiden we drie categorieën milieuverklaringen met milieudata: categorie 1, 2 en 3. 
 

Categorie 1

Dit zijn getoetste, merkgebonden data. Ze zijn eigendom van de fabrikant.

Als een leverancier of producent zijn bouwproduct in de NMD wil laten opnemen schakelt hij een LCA-deskundige in om de milieudata van het product te verzamelen en beschrijven. De uitkomst van de LCA-studie is een scorelijst met milieueffecten. Een door Stichting NMD erkende deskundige toetst de data en volgt daarbij het Toetsingsprotocol voor opname in de database. Na controle worden de milieudata toegevoegd aan de NMD. 

Categorie 2

Dit zijn getoetste, branche/sectorgebonden data. Ze zijn eigendom van de branche.

Ook deze data worden voor opname in de Nationale Milieudatabase getoetst door een onafhankelijke, gekwalificeerde derde partij. Met vermelding van representativiteit (representatief voor bijvoorbeeld de Nederlandse markt of een groep van producenten). 

Categorie 3

Dit zijn ongetoetste, generieke data. Deze categorie 3-data vormen een terugvaloptie voor als er nog geen kaarten van dit product bestaan. Deze data zijn niet getoetst volgens het Toetsingsprotocol en daardoor minder scherp, daarom zit er een ophoogfactor op van 30%.

Om de Nationale Milieudatabase te vullen met zoveel mogelijk categorie 1 en 2-data, stimuleren we producenten en fabrikanten van bouwmaterialen bij het aanleveren van deze data. Dit doen wij met een regeling waarmee u €2.500 vergoed kan krijgen voor het laten maken van een LCA. Klik op onderstaande knop om meer te lezen over deze vergoedingsregeling ‘Witte vlekken’

Lees meer over de vergoedingsregeling Witte Vlekken