NIEUWSOVERZICHT < DELEN >
X

Deel dit artikel!

Viewer voor de Nationale Milieudatabase

Nog even en het is zover. Als alles volgens planning loopt, komt in april 2021 de viewer van de Nationale Milieudatabase (NMD) beschikbaar. Dit betekent dat je straks gegevens van veel productkaarten kan inzien zonder dat je daar speciale programma’s (rekeninstrumenten) voor nodig hebt. De afgelopen maanden is er een mooi ontwerp gemaakt door designbureau Humanoids. Dit ontwerp zal worden omgezet in een gebruiksvriendelijke, inzichtelijk viewer. Eén van de mensen die hier hard aan heeft gewerkt is Tom de Boer (senior datamanager bij de NMD). Tom zal ons aan de hand van vijf vragen uitleggen wat we kunnen verwachten.

Zoekresultaat in de NMD-viewer

Wat kunnen we straks precies zien met deze viewer?

De viewer geeft inzage in de productdata zoals die zijn gepubliceerd in de NMD. Dit geldt voor zowel categorie 1, 2 als 3 data, waarvoor generieke informatie, zoals omschrijving, functionele eenheid, levensduur, zal worden getoond. Ook de productopbouw van deelproducten zal inzichtelijk zijn door de productonderdelen weer te geven, inclusief de elementonderdelen die ze afdekken. Voor alle data zal de product-MKI ook worden getoond, net als nu al in de meeste rekeninstrumenten het geval is. Een verschil tussen categorie 3 data (merkongebonden) en categorie 1 en 2 data (merkgebonden) is dat voor categorie 3 altijd de milieu-effecten worden getoond, terwijl dit voor categorie 1 en 2 alleen na toestemming van de data-eigenaar gebeurt.

Voor wie is de viewer bedoeld?

De viewer is te gebruiken door iedereen. De viewer wordt gratis toegankelijk op onze website. Tijdens het ontwerp is rekening gehouden met de wensen van een aantal doelgroepen, waaronder data-eigenaren, LCA-uitvoerders en opdrachtgevers. Uit deze wensen hebben we een beeld gevormd van het zoekgedrag en de gewenste informatie. Ook zullen mijn collega’s en ik de viewer raadplegen om mee te kunnen kijken met mensen die vragen hebben over de data in de NMD.

Wat kan je er niet mee?

De data uit de viewer is niet te downloaden en dient primair om een beeld te vormen van hoe de data bij ons in het systeem staat. Het is daardoor lastig om berekeningen op basis van de data te maken. Om te rekenen met de data zijn er de rekeninstrumenten, waarmee de diverse productdata kan worden gecombineerd tot een bouwwerk en om de milieuprestatie ervan te bepalen. Ook voor het vergelijken van producten is de viewer niet ontworpen, maar dit is wel mogelijk door verschillende producten na elkaar te openen.

Wat kunnen we aan ontwikkelingen verwachten in de toekomst?

Tja, aan ontwikkelingen geen gebrek. Ik verwacht dat de viewer de nodige reacties zal oproepen en dat er daaruit nieuwe wensen naar voren komen. Deze viewer 1.0 lijkt mij een goede basis, waarop voort kan worden gebouwd om aan deze wensen te voldoen. Een wens ligt er al, namelijk het tonen van de data over input- en outputstromen, zoals gebruikte grondstoffen in de productiefase en afvalstromen aan het einde leven van een product. Deze data is sinds 1 januari 2021 verplicht om in te voeren en zodra er data is, is het natuurlijk belangrijk dat deze ook getoond wordt.

Wanneer kunnen we de viewer bekijken?

Zoals gezegd ligt het ontwerp van de viewer klaar. Op het moment van publiceren van dit artikel zullen we begonnen zijn met de technische ontwikkeling ervan. Daarna is het zaak dat het goed wordt geïntegreerd in onze website. Ik verwacht dat we ongeveer een tot twee maanden nodig hebben voor deze stappen. Als het lukt, komt de viewer in april beschikbaar