NMD in de media

Wij vertellen graag meer over hoe het MPG stelsel in elkaar zit, over LCA’s en duurzaam bouwen of hoe de Nationale Milieudatabase werkt. Bekijk hieronder een selectie van onze interviews en presentaties. Wilt u graag meer weten of een interview of presentatie aanvragen? U kunt dit doen door het formulier onderaan de pagina in te vullen.

 

Interview met SteilDak

Rekenen aan een circulair bouwwerk
Artikel in het blad Steildak over het stelsel en de Stichting NMD.
> Lees hier het artikel in het blad Steildak in 

 

Interview met Duurzaamgebouwd

NMD moet hét platform voor circulair bouwen worden’
De stichting Nationale Milieudatabase (NMD) wil voor 2023 zorgen voor een platform die op landelijk uniforme wijze circulaire bouwprestaties meet. Het project ‘DigiGo’ moet hieraan bijdragen.
> Lees hier het interview dat Jan-Willem Groot en Tom de Boer in juni 2021 gaven aan Duurzaamgebouwd

Interview met Solar magazine

Zonnepanelen grote afwezige in Nationale Milieudatabase: fabrikanten moeten investeren in nieuwe productgerichte milieudata.
> Lees hier het interview dat Jan-Willem Groot in mei 2021 gaf aan solarmagazine.nl

Interview Betere Gebouwen

Hij is pas sinds begin dit jaar directeur van de Stichting Nationale Milieudatabase (NMD). Maar Jan-Willem Groot weet heel goed wat hem de komende jaren te doen staat. “Mijn belangrijkste opdracht is het uitbouwen van onze database. Ook moet deze, met behulp van betere IT, nog toegankelijker worden”, zegt hij.
> Lees hier het interview dat Jan-Willem Groot in maart 2021 gaf aan Betere gebouwen

Interview Bouwkwaliteit in de Praktijk

Het aantal milieu-impactcategorieën in de milieuprestatieberekening volgens de vernieuwde Europese norm EN 15804 is per 1 januari 2021 gegroeid van elf naar negentien. Circulariteit speelt daarbij ook een grote rol. Naast de mogelijkheid om nu de CO2-impact uit te splitsen naar de indicatoren GWP-fossiel en GWP-biogeen is ook recycling en producthergebruik meer expliciet met de milieuprestatieberekening te waarderen”, zegt Jan-Willem Groot, die sinds 1 januari 2021 Harry Nieman als directeur van de Nationale Milieudatabase (NMD) heeft opgevolgd.NMD faciliteert circulair bouwen.
> Lees hier het interview dat Jan-Willem Groot in februari 2021 gaf aan Bouwkwaliteit in de Praktijk 

Interview SteilDak

‘Nationale Milieudatabase (NMD) zet nieuwe stappen richting ‘basiskamp’

Interview met Jan-Willem Groot, Harry Nieman en Tom de Boer in het gespecialiseerde vakblad steilDAK 

februari 2021

 

 

 

‘Slaagt de bouw er op tijd in om circulair te worden? Over die ene, haast niet te beantwoorden vraag, maakt hij zich weleens zorgen. Aan Harry Nieman, sinds kort directeur van de veel bekritiseerde Nationale Milieudatabase, zal het niet liggen.

Dit interview is te lezen op Cobouw. Als u nog geen abonnement heeft kunt u zich gratis registreren voor een proefabonnement. U kunt dan 5 artikelen per maand gratis lezen.

“Als Blok niet naar Justitie was gegaan, denk ik dat het anders was gelopen.” En: “Gemeenten steken hun kop in het zand.” Het zijn zo maar twee uitspraken van kwartiermaker Harry Nieman over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen die twee weken geleden strandde in de Eerste Kamer. 

Dit interview is te lezen op Cobouw. Als u nog geen abonnement heeft kunt u zich gratis registreren voor een proefabonnement. U kunt dan 5 artikelen per maand gratis lezen.

 

Op 15 september 2020 sprak Harry Nieman op het webinar van TVVL over de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG). Onder andere over de impact die installaties op de MPG hebben en de wijze waarop circulariteit nu en in de toekomst wordt gemeten in de MPG en de rol van de NMD hierin.
> Het TVVL webinar van 15 september is hier terug te zien. 
Ook was er gelegenheid om vragen te stellen tijdens dit webinar.
> Deze zijn gebundeld en hier als pdf te downloaden. 

 

Harry Nieman, directeur NMD: ‘Profileer je met je duurzame product in onze database’
De stichting Nationale Milieu Database (NMD) is een onmisbare schakel in het duurzaam en circulair maken van de bouw. De database en de door NMD beheerde bepalingsmethode spelen een steeds prominentere rol bij het inzichtelijk maken van milieuprestaties. 
Lees het hele interview op circulairebouweconomie.nl

 

Op  2 april sprak Harry Nieman op het expertwebinar: Houtbouw, voordelen en feiten.

U kunt dit webinar hier terugkijken: 
Architect Boris Zeisser, Harry Nieman van de Nationale Milieudatabase en Jan Oldenburger van Probos in gesprek met Het Houtblad-hoofdredacteur Jan Maurits Schouten over bouwen met hout.
Bekijk hier het webinar van 2 april terug.

 

In maart 2020 werd Harry Nieman geinterviewd door het blad Roofs over de rol van de NMD. Lees hier het interview.

 

Aanvragen interview