Kantoorgebouw De Walvis in Amsterdam

Kantoorgebouw De Walvis is gelegen op de Westelijke Eilanden van Amsterdam. Met het Centraal Station in de nabijheid, het uitzicht over het IJ en een levendige omgeving met cafés, restaurants en historische panden zijn de ingrediënten voor een toplocatie aanwezig.

Ooit een voorbeeld van moderniteit is de architectuur geërodeerd, terwijl het gebouw en het parkeerterrein een van de rest van de wijk afgescheiden enclave is geworden. KAAN Architecten heeft in opdracht van de Maarsen Groep een renovatieplan ontwikkeld waarbij het pand een meer kenmerkende signatuur krijgt met een meer transparante uitstraling. Door het gebouw op te waarderen naar hedendaagse kwaliteitseisen (inclusief BREEAM certificering) wordt De Walvis gereed gemaakt voor een duurzame toekomst.

 

Naam project: De Walvis

Bouwjaar: 1964

Het bouwwerk en het gebruik
De Walvis aan de Grote Bickerstraat in Amsterdam is ontworpen door architect W.F. Lugthart en heeft een bruto vloeroppervlakte van meer dan 10.000 m². Door de jaren heen heeft het gefunctioneerd als een kantoorgebouw voor diverse organisaties. Het gebouw heeft in 1995 een verbouwing ondergaan. 

Het renovatieplan
Het kantoorgebouw wordt tot op het casco gestript. Daarbij blijven alleen de vloeren, kolommen en de kern intact. Alle andere elementen worden grondig aangepakt. Zo krijgt het gebouw een nieuwe gevel en worden alle installaties volledig vernieuwd, waarmee het weer voldoet aan de huidige eisen. Ook het omliggend (parkeer)terrein wordt opnieuw ingericht en krijgt een groener karakter.

Milieucertificaat
Het BREEAM ontwerpcertificaat is 4 sterren/Excellent met een score van ongeveer 75% waarvan innovatie 3% behaald.

Milieuscore
DGMR Bouw heeft de milieuprestatie van het basisontwerp van het renovatieproject De Walvis berekend in de vorm van schaduwkosten in het kader van BREEAM-credit MAT1. De berekening is gemaakt met MPGcalc 1.0 op basis van NMD 2.1. Uitgangspunt is een levensduur van 50 jaar en een BVO van 10.600 m². Uit de berekening blijkt dat de schaduwkosten € 0,40 per jaar per m² BVO bedragen. 

Onderstaande tabel geeft een verdeling van de berekende schaduwkosten per bouwdeel. 

Bouwdeel Schaduwkosten per jaar per m² BVO in euro’s
Fundering 0,00
Gevels 0,14
Binnenwanden 0,07
Vloeren 0,02
Daken 0,02
Installaties 0,14
Inrichting 0,02
TOTAAL 0,40

Materiaalgebruik
De hoge BREEAM-score wordt mede behaald op het thema materialen en afval. Dit is te danken aan het feit dat veel van bestaande constructiematerialen in het pand worden behouden. Casco (vloeren, kolommen en balken) en kelder zijn meer dan 50 jaar oud en hoeven niet in de MPG-berekening te worden meegenomen.

De installaties zijn flexibel uitgelegd en er wordt een computervloer toegevoegd. Hierdoor is het in de toekomst mogelijk aanpassingen eenvoudig te realiseren zijn.

Om de impact op het milieu te reduceren heeft de aannemer een gespecialiseerd afvalverwerkingsbedrijf in de arm genomen. Dit bedrijf zorgt ervoor dat het afval niet alleen op de juiste manier wordt verwerkt, maar ook dat de uitvoerende partij over bouwafval wordt onderwezen. Het afvalverwerkingsbedrijf heeft een plan opgezet waarbij er voorzien is in de scheiding van afval in tenminste zes hoofdstromen. Aan de leveranciers wordt gevraagd om de producten met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te leveren. Al het hout dat op de bouwplaats wordt gebruikt, dient duurzaam te zijn.

Andere opvallende maatregelen
Het gebouw wordt voorzien van een warmte-koude-opslaginstallatie, triple zonwerend glas, daglichtgeregelde LED-verlichting, PV-panelen en een groen dak. De Walvis krijgt de beschikking over een eigen duurzame energievoorziening, die met een EPC van ongeveer 0,80 ruim onder de nieuwbouw norm uitkomt.

 

Het resultaat
De uitvoering van de renovatie is dit jaar gestart en zal ruim een jaar duren. In 2020 is Amsterdam weer een toplocatie in een historische wijk rijker en dan wel met het label excellent duurzaam.

 

Deelnemende partijen

Ontwikkelaar Maarsen Groep
Architect KAAN architecten
Installatie-adviseu Huygen Installatie-adviseurs
Adviseur bouwfysica en brandveiligheid DGMR
BREEAM-expert DGMR
Aannemer Dura Vermeer
W-Installateur Klimaatservice
E-installateur Van den Pol

 

Milieudatabase.nl wil graag projecten met een lage MPG laten zien. Laat het ons weten als u aan een project werkt of heeft gewerkt met een MPG van 0,5 of lager. U kunt u project aanmelden via mailadres communicatie@milieudatabase.nl

Inschrijven Nieuwsbrief

Meld u nu aan en ontvang 10  keer per jaar onze nieuwsbrief!

Aanmelden