X

Deel dit artikel!

Data van de Nationale Milieudatabase nu door iedereen in te zien

Sinds kort staat de viewer waarmee je de data van de nationale milieudatabase kan inzien live. Het is vanaf nu dus mogelijk om gegevens van veel productkaarten te bekijken zonder dat je over een speciaal programma (rekeninstrument) hoeft te beschikken.

Designbureau Humanoids heeft samen met de Stichting NMD hard gewerkt om dit te realiseren.

Categorieën

De productdata in de Nationale Milieudatabase is verdeeld over 3 categorieën.
1. Data van een fabrikant
2. Data van een branche
3. Generieke data van Stichting NMD

Van alle producten is de generieke informatie zoals de omschrijving, functionele eenheid, levensduur beschikbaar. Van de productopbouw van deelproducten zullen productonderdelen weergegeven worden (inclusief de elementonderdelen die ze afdekken). Ook zal voor alle data de product-MKI worden getoond. Voor categorie 3 kunnen altijd de milieu-effecten worden getoond. Voor categorie 1 en 2 kaarten kan dit alleen als de data-eigenaar hier toestemming voor heeft gegeven. Toestemming verlenen is nu technisch nog niet mogelijk, maar onderdeel van ons toekomstbeeld van de viewer.

Toekomst

Nu deze fase is afgerond, denken wij al na over de volgende stap. Zo willen we in een nieuwe release data over input- en outputstromen tonen, zoals gebruikte grondstoffen in de productiefase en afvalstromen aan het einde leven van een product. Ook krijgen dan de circulariteitsindicatoren – nodig voor aanvraag van de MIA/Vamil-regeling – een plek. Bovendien bevatten nieuwe kaarten ook data over nieuwe milieu-effecten, die we momenteel nog niet tonen. Deze data is sinds 1 januari 2021 verplicht om in te voeren en zodra er meer data is, is het natuurlijk belangrijk dat deze ook getoond wordt. Nieuwe categorie 3 kaarten worden ondersteund met een rapport. De rapporten zijn nog niet beschikbaar in de viewer, maar ook die staat op de lijst voor een nieuwe release.

Meer lezen over de viewer? Of nieuwsgierig hoe het werkt?

Lees dan de FAQ’s (klik rechtsboven in de hoek van de viewer)

Neem snel een kijkje in onze database

Lees ook: Aankondiging viewer NMD